IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските финансови директори стъпват в 2017 г. с повече оптимизъм

Ново изследване сочи, че те все пак ще останат предпазливи на фона на облачните икономически перспективи

14:04 | 29.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С приближаването на новата година оптимизмът сред британските главни финансови директори нараства, въпреки че те все пак възнамеряват да останат предпазливи на фона на облачните икономически перспективи, съобщава Bloomberg, базирайки се на доклад на Deloitte.

Броят на финансовите директори, които са по-позитивно настроени за перспективите пред компаниите си, надвишава песимистите, и то с най-силния резултат от 18 месеца, сочи проучването на компанията за четвъртото тримесечие, публикувано в четвъртък. Въпреки това 9 от всеки десет казват, че са изправени пред висока икономическа и финансова несигурност, което е малко под 95-те процента, отчетени малко след британския вот за излизане от Европейския съюз (ЕС) през юни. Интересът към поемането на риск също остава слаб.

„Несигурността е новото нормално в бизнеса“, казва Дейвид Спрол, главен изпълнителен директор на Deloitte. “2016 г. бе бурна година, но оптимизмът в това проучване ни дава известно доверие, навлизайки в 2017 г.“.

Въпреки първоначалния шок от вота по Brexit икономиката на страната поддържа скорост, като икономическите данни се оказват по-добри от очакванията. С перспективата за старт на около две години преговори за излизане от евросъюза през следващата година, компаниите се опитват да останат гъвкави.

Почти половината от финансовите директори казват, че намаляването на разходите и подобряването на паричните потоци са ключови приоритети, докато компаниите се опитват да управляват разходите си. Излизането от ЕС остава най-голямата тревога, като две трети очакват влошаване на бизнес средата след Brexit спрямо 14%, които смятат, че ще има подобрение.

„Дългосрочните несигурности около Brexit остават в тежест на плановете за разходи, макар че фактът, че липсва непосредствен спад на икономиката, направи хората много по-оптимистично настроени към краткосрочните перспективи“, каза главният икономист Иън Стюарт в интервю по Bloomberg Television.

Докладът на Deloitte е изготвен на базата на изследване сред 119 главни финансови директори, включително на вписаните във FTSE компании с обща пазарна капитализация от 396,3 млрд. паунда. Проучването е било осъществено между 29 ноември и 12 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още