IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на икономическа несигурност британците трупат спестявания

Личните депозити растат с 4,8% на годишна база през ноември, показва проучване на Британската банкова асоциация

17:07 | 28.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британците трупат спестявания в знак, че се готвят за икономическа несигурност, съобщава Bloomberg. Личните депозити в страната растат с 4,8% на годишна база през ноември, показва проучване на Британската банкова асоциация. През 11-те месеца от началото на годината повишението е в размер на 32,4 млрд. паунда (39,7 млрд. долара). През същия период на 2015 г. ръстът беше 19,8 млрд. паунда.

Британските инвеститори и вложители бяха изненадани от решението на мнозинството гласоподаватели Обединеното кралство да напусне Европейския съюз (ЕС). Това накара Английската централна банка (АЦБ) през август да понижи лихвения процент с 25 процентни пункта до рекордно ниските 0,25%. Макар че засега икономиката се представя по-добре от очакваното, мнозина икономисти очакват забавяне през 2017 г., тъй като бизнесът настоява за повече яснота за бъдещите отношения между Обединеното кралство и единния пазар на ЕС.

„Особено личните депозити растат доста силно през последните месеци. Потребителите трупат средства при липсата на възможности за по-доходоносни, ликвидни инвестиции“, казва Ребека Хардинг, главен икономист в асоциацията. „Този ръст при личните депозити вероятно подсказва, че потребителите търсят начини да увеличат спестяванията си като противодействие на потенциална икономическа несигурност като например забавяне в ръста на заплатите“, обяснява тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dani de vito
преди 7 години
Инвеститорите били изненадани ?!Бъфет спечели милиарди от залози срещу лирата три месеца преди Брексит,Сорос си разпродаде активите номинирани в стерлинги половин година по рано и удвои похарченото.Само масовите медии -BBC ,Блумбърг,CNN,тръбяха че вота за излизане ще е отрицателен и всички да са спокойни :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
някак ме радват тия новини))така се прави, започвайте да спестявате, след това ще се позабави икономиката, после ще почнат и намалени заплати и пак спестявания ))рижави, пияни пендеретки ))) а, и да не забравите да изгоните работещите европейци за сметка на размножаващите се скакалци. кавали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още