IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел даде насоките за преговорите за излизането на Великобритания от ЕС

С приемането на препоръките от Съвета разговорите за Brexit ще могат да започнат

14:45 | 03.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) ще се съсредоточи в четири области при преговорите с Великобритания за Brexit. Това обяви главният преговарящ на ЕС по казуса Мишел Барние, цитиран от пресцентъра на Европейската комисия (ЕК).

На първо място общността ще се опита да запази статута и правата на гражданите - и на ЕС, и на Великобритания, както и техните семейства. Трябва да има гаранции за правото на свободно придвижване, за работа и социална защита на територията на друга държава от ЕС (за британските граждани) и във Великобритания (за европейците), както и за изплащане на пенсии, признаване на дипломи и сертификати и други.

Според изчисленията на ЕК европейските граждани, които в момента живеят във Великобритания, са около 3,2 млн. души, а британците в ЕС са около 1,2 млн. души.

Брюксел ще преговаря и за постигане на финансово споразумение - Лондон трябва да изплати всички свои дългосрочни ангажименти, както и избягване на създаването на твърда граница на с Ирландия, тоест запазването на Белфасткото споразумение.

Европейската комисия настоява още да бъде намерено решение и по отношение управлението на споразумението за оттегляне и уреждане спорове, посочват още от Брюксел.

Препоръките на Комисията са изпратени на Съвета на ЕС. Очакванията са те да бъдат разгледани и одобрени с квалифицирано мнозинство по време на заседанието на Съвета по общи въпроси, насрочено за 22 май.

С приемането на насоките ЕС ще бъде готов да започне и преговорния процес за Brexit. Очакванията са, че разговорите ще започнат през юни, но точната дата ще бъде определена от Съвета и преговарящите от британска страна.

В крайна сметка в полунощ на 29 март 2019 г. Великобритания ще престане да бъде член на ЕС. Това е точно две години след официалното заявление на Лондон за излизане от общността. Срокът за преговорите може да бъде удължен, но след единодушно решение на държавите от ЕС.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още