IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е четвърта в Европа по брой заподозрени за трафик на нелегални мигранти

Лидери са Турция и Сирия, сочат данни на Европол

10:12 | 13.09.16 г.
<p>
	Най-предпочитаните маршрути за трафик на нелегални мигранти към Западна Европа са през Италия и Гърция.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Най-предпочитаните маршрути за трафик на нелегални мигранти към Западна Европа са през Италия и Гърция. Снимка: архив, Ройтерс

България се изкачва до четвърто място в Европа по брой заподозрени за трафик на мигранти, сочат данни на Европол.

Заподозрените за трафик на нелегални имигранти у нас са почти 170 души. Лидер е Турция с над 400, следвана от Сирия с повече от 360 души, а трета е Румъния с повече от 200 заподозрени.

През миналата година страната ни беше седма в същата класация, като тогава в челната десетка попадаха държави като Египет, Тунис и Полша. През тази година в топ 10 влизат още Египет, Ирак, Украйна, Полша, Великобритания на 9-то място и Сенегал на 10-то.

През първите осем месеца на тази година Европол е регистрирала повече от 12 хил. нови заподозрени за трафик на нелегални мигранти. С известен произход обаче са едва под 4 хил. от тях, т.е. - под една трета от заподозрените.

Европол отбелязва, че ключова промяна при трафика на нелегални имигранти през тази година е изборът на маршрути. През последните седмици се наблюдава ръст на преминаванията в района на източното Средиземноморие, но въпреки това трафикът през централното Средиземноморие през Италия остава най-предпочитан.

Агенцията отбелязва, че трафикантите демонстрират непрекъсната способност да се адаптират към по-стриктния граничен контрол и използват все повече нови маршрути, за да избегнат проверките. Така се стига и до неформални мигрантски лагери във вътрешността на Шенгенското пространство (например край езерото Комо в Италия и Дюнкерк в Северна Франция).

Друг основен риск за нелегалните мигранти е трудовата експлоатация, отбелязват от Европол. Тези случаи се увеличават драстично през 2016 г. спрямо 2015 г., както и случаите на финансова зависимост заради натрупани дългове към трафиканти.

Междувременно директорът на регионалната дирекция "Гранична полиция" в Русе комисар Димитър Чорбаджиев съобщи, че двама нелегални имигранти са се удавили в българския участък на река Дунав, в района на остров Добрина, който се намира между Лом и Арчар, предава БТА. Още четирима се издирват, допълва той.

Инцидентът е станал на 8 септември вечерта. Имигрантите са били превозвани от трафиканти с лодка, която е потънала, обясни Чорбаджиев.

Сигнал за инцидента е подал рибар, който чул викове на хора от острова. С негов близък отишли до мястото, където намерили четирима иракчани. Оцелелите са дали информация за останалите си спътници и са обяснили, че са платили по 10 хил. долара за възрастен и по 7 хил. долара за дете, за да стигнат до Германия.

Румънската страна също се е включила в акцията по издирването на останалите четирима души. Все още не е открита и потъналата лодка. За инцидента е уведомен и дежурен прокурор.

Иракчаните не са могли да опишат трафикантите, защото те са носели маски. При потъването на лодката единият е успял да се качи в плавателния съд на другия и двамата избягали.

Чорбаджиев припомни, че последният опит за преминаване на имигранти с лодка през Дунав е бил преди година и половина в района на Видин. Тогава бяха задържани трима души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още