IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е една от страните в ЕС с най-висок дял на приходите от екотакси

През 2013 г. от екологични данъци и такси в страната са събрани над 1,17 млрд. евро, сочат данните на Евростат

16:58 | 25.11.15 г. 2
България е една от страните в ЕС с най-висок дял на приходите от екотакси

България е една от страните в ЕС с най-висок дял на екологичните такси и данъци от общите данъчни приходи, сочат данните на Евростат за 2013 година. Според тях страната ни се нарежда на второ място след Словения с дял от 10,1% на екологичните данъци. За лидера в тази своеобразна класация този процент е 10,5 на сто.

Според данните на европейската статистическа служба приходите от екологичните налози у нас почти са се удвоили за десет години – от 542 млн. евро през 2003 година до малко над 1,17 млрд. евро през 2013 година.

През 2013 г. в ЕС са събрани общо 330,1 млрд. евро от налози в полза на опазването на околната среда. Спрямо 2003 г. средствата растат – тогава са били набрани 272 млрд. евро, но като дял от общите данъчни приходи намаляват – от 6,9% до 6,3%.

Събираните приходи от екологични данъци и такси са над средното за общността и имат голямо значение и за Хърватия, където те формират 9,6% от общите данъчни приходи, Холандия (9%) и Дания (8,9%).

Според целите в стратегията Европа 2020, залагаща на по-енергийно ефективен ЕС, данъчните приходи от екология трябва да са поне 10%.

Към 2013 г. обаче процентът варира силно в различните държави от общността и само две – България и Словения реално изпълняват плановете на Брюксел. Най-ниски са равнищата в Белгия и Франция, където приходите от екологични такси и данъци са 4,5 на сто от общите данъчни приходи.

Като цяло 77% от приходите от екотакси и данъци идват от сектора на енергетиката. Най-голям е делът им в Литва (94%) и в Чехия и Люксембург (по 93%). Налозите върху транспорта заемат второ място с 20%, а тези за замърсители и за експлоатация на ресурси – 3%.

Данните на Евростат за България показват, че приходите от енергетиката заемат дял от 88% от всички приходи от екологичните данъци и такси, а от транспорта – към 10 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
С тая разлика че в Б-стан околната среда активно се унищожава, което просто значи че парите се крадат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още