IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четиридневна стачка парализира гръцките летища

От МвНР предупреждават пътуващите българи да се информират предварително

10:05 | 08.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройерс</em></p>

Снимка: архив Ройерс

24-часови щафетни стачки на ръководителите на въздушни полети в Гърция ще доведат о отмяна на всички полети от и до летища в страната в неделя, понеделник, сряда и четвъртък.

Стачката е заради протест на Съюза на Ръководство на въздушното движение по повод внасянето на законопроект за преструктуриране на органите на гражданската авиация. 

Ето защо българското Министерство на външните работи (МВнР) препоръчва на българските граждани, пътуващи за Гърция, да се информират предварително от авиокомпаниите за актуалните разписания на полетите в периода  на дните на обявената стачка.

Със стачката диспечерите и други служители протестират срещу плановете на гръцкото правителство за реформиране на цивилното въздушно движение. Според съобщения в медиите синдикатите се оплакват най-вече от липсата на информационна политика на правителството, която е приело промени в законодателството в бързи производства. 

Промяната в законодателството беше приета в сряда на първо четене от компетентната парламентарна комисия. След това текстът бе предаден на парламента за ратификация.

Междувременно министърът на инфраструктурата Христос Спиртис защити законопроекта с това, че по този начин най-накрая се слагало край на „сценариите за приватизация на органа за гражданска авиация и гръцкото въздушно пространство". Ще бъде реформирана не само оперативната, но и организационната част на органа. Министърът обобщи мнението си с думите, че е необходимо, „контрольорите да бъдат изключени от контролираните".

Междувременно от вторник стачкува и телекомуникационният персонал на гръцката гражданска въздухоплавателна администрация. Тяхната стачка ще продължи до събота. Протестът им засяга предимно вътрешните полети.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още