IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да направим Европа велика отново

След прилично икономическо представяне в периода между създаването на еврото и глобалната финансова криза Европа затъна в едно изгубено десетилетие

08:00 | 23.02.17 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трудно е да разберем защо обещанието от кампанията на Доналд Тръмп „Да направим Америка велика отново“ намери толкова широк отзвук. Вярно е, че заплахата от тероризъм, нарастващото неравенство и убийствената цифровизация предизвикват тревоги от известно време. По повечето показатели обаче американската икономика се справя отлично и определено по-добре от Европа, смята Йоахим Фелс, управляващ директор в Pimco.

Макар че медианните реални доходи на американските домакинства все още са под пика си в края на 90-те, те стабилно се увеличават през последните четири години и скоро ще достигнат нови висоти. Американците все още живеят в най-големите къщи, карат най-големите коли и се хранят с най-дебелите пържоли.

Американските жизнени стандарти, измерени чрез БВП на глава на населението, са едни от най-високите в света (с изключение на страни като Люксембург, Норвегия и Швейцария) и са с 50% по-високи от тези в Европа и Япония. Американските технологии, филми и музика оформят дните и нощите на хората по света. Финансовата индустрия на САЩ стои върху по-стабилни и по-печеливши основи, секторът на жилищата и услугите са по-жизнени, а топ университетите са без конкуренция. А това със сигурност не е ужасяващо.

Ако някоя голяма икономика в света трябва да стане велика отново, то това е европейската. След прилично икономическо представяне в периода между създаването на еврото и глобалната финансова криза, Европа затъна в едно изгубено десетилетие. Икономическият растеж в Европейския съюз изпадна в застой от 2008 г. насам, а равнището на безработица остава два пъти по-висок от този в САЩ.

В резултат на кризата в еврозоната банковият сектор е разединен, а финансовите пазари – фрагментирани. Придвижването към „дори по-дълбок съюз“ е в застой, а сепаратизмът и новият национализъм са във възход. Brexit явно е по-скоро пример за случващото се, отколкото изолирано, единично събитие.

Донякъде е иронично обаче, че обещанието на Доналд Тръмп да постави Америка на първо място може да помогне на Европа да стане отново велика, пише още Фелс.

Първо, макар че новата администрация иска да обезкуражи вноса в САЩ и да засили местното производство, европейските износители би трябвало да могат да увеличат пазарния си дял в САЩ за известно време. Една от причините е, че доларът укрепва, а еврото отслабва от победата на Тръмп насам, което увеличава конкурентоспособността на европейския износ.

Ако Федералният резерв наистина наложи три увеличения на лихвените проценти, както сочат собствените прогнози на Федералната комисия за отворения пазар, а Европейската централна банка продължи да разширява баланса си и таксува банките за излишните им резерви, доларът може да се засили още повече.

Нещо повече, по-високото доверие сред домакинствата и бизнесите, както и по-високите цени на акциите, може да засилят търсенето в САЩ както на местни, така и на чуждестранни стоки. Преминаването от чуждестранни към местни продукти може в крайна сметка да проработи, но в краткосрочен план американското производство няма достатъчно качество и капацитет, за да запълни дупката.

Повечето от шапките със слогана „Да направим Америка велика отново“, които поддръжниците на Тръмп носеха при встъпването му в длъжност, са произведени в Китай или Виетнам. Ще е нужно известно време, както и голяма относителна промяна в цените, преди да видим най-богатите американци да предпочетат Chevrolet, Lincoln, Chrysler и Jeep пред BMW, Mercedes, Lexus и Range Rover.

Второ, пише Фелс, перспективата за по-протекционистка администрация на САЩ, заедно със съществуващия местен натиск от популистките движения, вероятно ще провокират политически реакции в Европа, целящи стимулиране на местното търсене и потенциален растеж. Външната заплаха за модела на растежа, воден от износа, на Германия сега е осезаема и това ще помогне на германския канцлер Ангела Меркел да преодолее опозицията в партията си за по-експанзионистична фискална политика. Освен това, макар че е малко вероятно реториката за строги икономии към Гърция да се промени значително, може да забележим смекчаване на позицията към ориентирани към растежа фискални политики на други места в еврозоната.

Трето, по-изолационистична политика на САЩ по външните работи и отбраната може да се превърне в катализатор за съвместна отбранителна инициатива на Европа. Ангажиментът към общ бюджет за отбрана за борба с реалните или предполагаемите външни заплахи е много по-лесен за лансиране, отколкото други форми на фискален съюз.

Предвид всичко това и съотнесено към оптимизма спрямо САЩ и песимизма спрямо Европа, който се вижда на пазарите на този етап – Европа изглежда има по-голям потенциал да изненада положително, завършва Фелс.

Така че Доналд Тръмп може да успее да направи вече великата Америка по-велика. Но шансовете са, че след 4 до 8 години много повече европейци, отколкото американци, ще имат причини да заявят: „Благодаря, г-н президент“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Всеки процес за лекуване на едно заболяване би трябвало да започне с точна диагноза защото останалото е лудост - когато с едни и същи методи очакваш различни резултатиПисах за това преди 1 год. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1761527467458813Кризата е системна и фактите са много - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 8
Jay Gould
преди 7 години
Ще напишат концепция как ще правят Европа велика, а после ще дадат 1 милиона на медиите, да рекламират концепцията. След 2 години ще напишат план за концепцията до 2030 година и пак ще платят 1 милиона на медиите за ''медийно отразяване''После ще вкарат регулации и евродирективи, пак ще платят милион, а в резултат още една част от бизнеса ще избяга в САЩ или други страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 7
dr.5rov
преди 7 години
Господинът да беше написал и коя част на Европа ще правим велика отново, щото аз така някак си си помислих да не би да се отнася за нас. *** едва ли.Иначе ако всички ще ставаме велики отново мале, мале. Само си помислете:Велика Гърция, Велика България, Велика Румъния, Велика Полша, Велика Германия, ... и т.н. до Велика Ирландия, но без Great Britain. Такива статии са голем смех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 7 години
Хахаха... Чернобил ше да е причината! И руснаците, нищо, че е в Украйна... хихи...Щато нема друго обяснение за те такива прояви на евроатлантически ценности, като напр. правителството на Дания, което плаща щедри социални помощи на ислямисти, които режат глави на християни в Сирия:https://***.nytimes.com/2017/02/21/world/europe/danes-fighting-for-isis-were-paid-welfare-benefits-government-says.html?_r=0Или напр. героичните борби на Тони Блеър да освободи един ислямистки главатар от Гуантанамо:http://***.thetimes.co.uk/edition/news/blair-supported-jihadists-release-despite-fears-wdxm9lqgqИма ли още питанки кого ще направят велик ***^деругите, които са налазили властта в Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 4
pinoccio
преди 7 години
И пак отново - търсене, растеж, лихвени политики, натиск върху банките да раздават кредити, ориентирани към растежа фискални политики. И нито дума, че всичките тези лакърдии си вървят вече 70 години, а разглеждат кризата като появила се от аварията в "Чернобил". Може би са прави, не е невъзможно. Излезе статия, че глиганите в Чехия били носители на радиация над допустимите нива. Ядяли трюфели, които били поели радиация от "Чернобил", тъй като периодът на полуразпад на Цезия бил 30 години. Та, твърде възможно е дивите прасета на свободния либертаризъм също да ядат трюфели по обедно време и от радиацията да са им омекнали главите и да повтарят едно и също, излъчвайки луминесцентна светлина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 7 години
Ше направите ... Кончита Вурст... и аллаху акбар... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 10
KPetkov
преди 7 години
Франсетата вече тръгват в посока: "Да направим Франция велика"Le Pen increases first round lead in French election: Pollhttp://***.cnbc.com/2017/02/22/le-pen-increases-first-round-lead-in-french-election-poll.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 16
majnata
преди 7 години
Юнкер , Меркел и Оланд ще направят Европа велика отново...да очакваме нова статия на екипа на Инвестор .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 13
sdar
преди 7 години
И кой ще я направи Европата велика? Онези същите от ЕНП-то които я управляват вече цяло десетилетие в което затъваме ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 20
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Европа може да бъде велика единствено в състояние на независими суверенни нации, които да я съставляват. Тя не може да бъде велика като част от някаква интернационална социалистическо-марксистка структура наречена ЕС.ЕС на практика реализира до голяма степен идеите на комунистическият интернационал. Архитектите на двете са едни и същи. Скритият елит, който да прибира разликата от произведените блага, при пълен контрол над населението. Разликата е само, че преди този елит се е назовавал партйна номенклатура, а днес носи имаето корпоратина олигархия.Така погледнато имперското знаме от картинката е напълно несъвместимо с идеята за добър живот и величие от страна на европейските граждани.Крахът на комунизма ще бъде последван от крах на неговия първоприемник и НИКАКВА ПРОПАГАНДА няма да може да предодврати това. За съжаление на много националнихилисти и купен псевдоелит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още