IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания: Brexit означава по-малко пари за останалите страни от ЕС

Никой не иска да запълни дупката от 7,6 млрд. евро, която ще остане, когато Великобритания напусне блока, заяви датският финансов министър

11:12 | 19.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Без вноските на Великобритания останалите страни членки на Европейския съюз (ЕС) ще трябва да се справят с по-малък бюджет, коментира представител на Дания.

Никой, включително Германия, не иска да запълни дупката от 7,6 млрд. евро, която ще остане, когато Великобритания – нетен платец в ЕС – напусне блока, заяви датският финансов министър Кристиан Йенсен в интервю за Bloomberg от Копенхаген в петък.

„ЕС не може да продължава да харчи в същите размери, когато една от най-големите страни, един от най-големите платци, напусне“, каза Йенсен, който бе външен министър, преди да бъде сформирано новото датско правителство миналия месец.

Коментарите подсказват за горчивите разговори, които предстоят, след като Великобритания напусне ЕС. Блокът работи с годишен бюджет от около 140 млрд. евро – сума, която се договаря на всеки седем години и е процес, при който националните правителства се борят за всичко от земеделски субсидии до подкрепа за проучвания. Текущият бюджетен период, приключващ през 2020 г., отбелязва първия път, в който блокът намали разходите след настояване на бившия британски министър-председател Дейвид Камерън.

Дания, която също е нетен платец към ЕС, миналия месец сряза предложението на Европейската комисия за увеличаване на бюджета. Датчаните твърдят, че би било неподходящ ангажимент към нови бюджетни правила, преди да има повече яснота върху това какво означава Brexit за блока.

Йенсен каза, че ЕС трябва да приеме, че няма да има пространство за вида програми, които съществуват в момента. Според него ще се свият най-вече „огромните суми“ за земеделски субсидии, които Дания и други получаваха от ЕС през годините. Това означава, че „трябва да гледаме по-критично на разходите, дори на най-трудните части“, каза той.

Субсидиите са особено чувствителен въпрос за страни членки на ЕС от Източна Европа, които разчитат на регионалното развитие и фондовете за развитие на земеделието и индустрията, за да засилят икономиките си. Йенсен заяви, че излизането от Великобритания означава, че ще има по-малко пари за този вид инвестиции в бъдеще.

Междувременно Дания и други платци от Северна Европа като Германия, Холандия, Швеция и Финландия се опасяват, че няма да имат възможност да събират достатъчно гласове в блока, за да не позволяват увеличение на бюджета на ЕС след Brexit.

Силните различия между това, което Великобритания иска, и това, което ЕС е готов да даде, обаче остават значителни и в крайна сметка предполагат, че Великобритания ще трябва да продължи да плаща някакви вноски към блока, ако иска да получи отстъпки, казва Йенсен.

„Няма такова нещо като безплатен обяд. Дори за страна като Великобритания, която е близък съюзник на Дания от много, много години“, заяви той. „Затова за да остане ЕС отворен към Великобритания, то Великобритания трябва да следва същите правила като други страни като Норвегия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 7 години
Най после верното лекарство за брюкселската бюракрасион!Кът дъ вноските. Бюджет от 1 евро и да поработът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още