IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейселблум: ESM може да се превърне в Европейски валутен фонд

Председателят на Еврогрупата обеща на европейските депутати в най-скоро време да се върне със "справеливо решение" за Гърция

21:34 | 27.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският стабилизационен фонд (ESM) може да се превърна в Европейски валутен фонд, коментира председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от Ройтерс. По-рано днес той запозна европейските депутати с плановете на институцията, която оглавява, за гръцката спасителна програма.

"По мое мнение ESM трябва да има водеща роля в изработването, преговорите и контрола за бъдещи спасителни програми", каза той. За него институцията трябва да започне да изготвя свои анализи и прогнози за развитието на страните в ЕС.

По отношение на гръцката спасителна програма Дейселблум обеща, че скоро ще се върне в Европейския парламент със "справедливо споразумение" за страната, допълва Ana Mpa.

"Облекчаване на дълга ще предложи решение за Гърция да се завърне към пътя на устойчивото развитие в бъдеще", смята той.

Комисарят по финансовите въпроси на ЕС Пиер Москвиси коментира от своя страна, че Атина и кредиторите са съвсем близо до споразумение по втория преглед на спасителната програма. За него връщането на институциите в гръцката столица вече подсказва за напредък по темата.

"Това споразумение трябва да бъде постигнато възможно най-скоро, което е от интерес не само за гръцките граждани, но и за Европа като цяло", коментира още той.

Гърция и институциите, отпуснали средства за страната, постигнаха политическо решение по ключови въпроси на 7 април. Сега екипите на кредиторите работят със своите гръцки колеги по изработване на техническите параметри на споразумението.

Очакванията са то да бъде одобрено на срещата на Еврогрупата на 22 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 6 години
"Облекчаване на дълга ще предложи решение за Гърция да се завърне към пътя на устойчивото развитие в бъдеще", смята той.To в бъдеще и аз мога да се върна към пътя да стана милиардер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още