IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джоузеф Стиглиц: В еврозоната предстои нова дългова криза

Дефектната структура на валутния съюз, която не позволява приспособяване, ще има големи последици, смята икономистът и нобелов лауреат

17:17 | 26.11.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Джоузеф Стиглиц. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Джоузеф Стиглиц. Снимка: Архив, Ройтерс

Обещанието на Марио Драги от 2012 г., че ще защитава еврозоната просто прикрива пропуските, причинени от дефектия дизайн на валутния съюз. Това заяви икономистът и нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц, цитиран от Bloomberg.

Сбърканата структура на еврозоната, която не позволява приспособяване, ще има големи последици; ще има нова евро криза“, казва Стиглиц. „Mиналия път Европа беше спасена от обещанието на Драги, че ще направи, каквото е необходимо. Това го наричам трик“, допълва той. 

Преди три години доходността по облигациите в еврозоната растеше бързо и коментарите на Драги, че ще защитава валутния съюз станаха повратна точка в дълговата криза, припомня Bloomberg. Според Стиглиц тези думи просто са разсеяли пазарите от дефицитите в системата.

"Ако се стигне до там, зад това твърдение няма да има нищо, особено предвид икономическата ситуация", казва Стиглиц.

Има реален риск от следващо проявление на дълговата криза в еврозоната. Много е вероятно да се прилагат просто повърхностни мерки, като цената за това би била продължавща стагнация“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Еврозоната има дефекти но проблема е фундаментален тоест устройството на свет.финан.иконом.система е грешно и на стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил защо - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671Казано кратко за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно в една затворена система като Земята тоест трябва нова система и системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Цялата им политика е подчинена на това Европа да не стане прекалено обединена и силна и особено да не припознае за стратигически партньорРусия.Разделят и владеят старо правило на римляните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Тоя Жозефф защо никога не споменава собствените си кауни Сашш с техните 60 трилки ?!? Защо все гледат в чуждата паница ..... като са те самите пред разпад ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
Какво е трудното в Еврозоната?Там актуалните стопански проблеми са от наличие на сгрешена европейска парична система.Ако не се допускаше тази грешка държавите нямаше да има сегашни дългове.Мнозина очакват Европейската централна банка(ЕЦБ) да е спасител от актуални злини за банки. Те са със заблуда. ЕЦБ не може да предотврати тази лошотия, защото причината не е в нейна компетентност.За обществен просперитет е необходима подобрявана парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още