IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни Турция ще ратифицира договора за "Турски поток"

Премиерът на страната Бинали Йълдъръм ще посети Русия следващата седмица

11:22 | 30.11.16 г. 2
<p>
	Маршрутът на &quot;Турски поток&quot;. Източник: <em>Газпром</em></p>

Маршрутът на "Турски поток". Източник: Газпром

Комисията по външна политика към турския парламент одобри законопроект за ратификацията на договора за изграждането на „Турски поток“, съобщава ТАСС. Документът трябва да бъде гласуван и в пленарната зала, за да бъде окончателно ратифициран договорът с Москва за новия газопровод.

Очакванията са, че това ще стане до визитата на турския премиер Бинали Йълдъръм в Русия, която е планирана за 6-7 декември.

Турция и Русия се върнаха към проекта за газопровод по дъното на Черно море в началото на октомври, след като в продължения на около година действията по реализацията му бяха "замразени" заради разрива в отношенията между двете страни след свалянето на руски военен самолет от турските военновъздушни сили.

През лятото Анкара официално се извини за случая и отношенията ѝ с Москва се изгладиха.

„Турски поток“ вече има повечето разрешителни за строеж и работата по него ще започне по график, коментират от „Газпром“.

Засега сигурна е само едната тръба на газопровода – тази, която ще доставя синьо гориво за турските домакинства. Плановете са втората тръба на „Турски поток“ да продължи до Европа през територията на Гърция, но Москва очаква гаранциите на ЕС, че проектът ще бъде допуснат.

Дължината на морския участък на „Турски поток“ е 910 километра и още 180 километра на турска територия. Стойността на проекта е около 11,4 млрд. евро.

„Турски поток“ е наследникът на „Южен поток“, който трябваше да премине по дъното на Черно море и през територията на България към Европа. Капацитетът на „Южен поток“ беше двойно по-голям от планирания за „Турски поток“ - 63 млрд. куб. метра. Първоначално разходите за реализацията на проекта бяха изчислени на около 16 млрд. евро, но за няколко години набъбнаха до 35 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
"... Първоначално разходите за реализацията на проекта бяха изчислени на около 16 млрд. евро, но за няколко години набъбнаха до 35 млрд. евро."Това пояснение от страна на Инвестор следва да отхвърли всякакви въпроси около несъстоялия се Южен поток...и ползите за България от него , нали Делянче ?! Всеки поглед върху тая карта обаче , ще е спомен за "благодатното" влияние на САЩ и разбира се евроатлантическият ентусиазъм на Боко , върху бъдещето на България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още