IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните бундове падна под 0% за първи път

Почти половината от германския дълг в размер на 1,08 трлн. евро се състои именно от десетгодишни държавни облигации

11:57 | 14.06.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За първи път в историята на Федерална република Германия доходността по най-важните държавни облигации с падеж от десет години падна под нула процента. Така на практика държавата ще получава пари, докато поема дългове. Доходността по важните от международна гледна точка десетгодишни облигации (бундове) във вторник падна до минус 0,004%, предава Bloomberg.

Дилъри обясняват силното търсене на германски облигации с нервността на финансовите пазари преди гласуването за евентуално напускане на ЕС от страна на Великобритания през следващата седмица. Опасенията от евентуален Brexit карат инвеститорите от дни да търсят по-сигурни вложения – убежища, като например германските бундове.

„Никой не купува бундове на тези нива на доходност, мислейки, че те са привлекателни“, казва пред Bloomberg Юси Хилянен, ръководител на SEB AB в Стокхолм. „Търсенето на активи-убежища се задвижва от страха от Brexit и загрижеността за глобалния растеж. Инвеститорите купуват държавни облигации, като защита срещу несигурността".

При облигации с по-къси падежи отрицателната лихва вече е ежедневие. Инвестициите в двугодишни облигации са като цяло губещи още от средата на 2014 г. Федералната република е втората страна от редицата на седемте водещи индустриални държави (Г-7), чиито десетгодишни книжа са под нула процента. Доходността по сравнимите японски облигации е на отрицателна територия от началото на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Kildirim_Bei
преди 7 години
[B]Ausgezeichnet![/B]демек,[B]Бравос![/B],както му викаме у наше село :)Днес в Германия, а от утре - и по други места...пардон...държави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
mpmuk
преди 7 години
Само на мен ли ми се струват странни тези БЪНДОВЕ в заглавието. Така де, ако ще внасяме чуждици, поне да са коректно транслитерирани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Aldebaran de Tauro
преди 7 години
Ми така е. Когато искаш да си скриеш парите на сигурно място в сейф, обикновено плащаш такса. Но естествено те е фиксирана, защото не можеш да натъпчеш в кутията повече от обема й в столевки. Но ако всеки ден носиш нови и нови чували с пари, банката ще ти взема наем вече на квадратен метър или на кубучен метър. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
и тия са ударили "500 стин годишно дъно кат Американските" както разпрааше оня тиквеняк Бил Грос .... :)) Незнам кой им дава на такива да управляват фондове с облигации ?! Тея Pimco за тва дават фира от такива зверски икономисти ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още