IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъблин е фаворит за банкерите, които ще трябва да напуснат Лондон след Brexit

Ирландия споделя първото място с Холандия с най-висок данък върху доходите – 52%, но има голямо предимство като единствената англоговоряща дестинация в ЕС

12:43 | 22.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дъблин е най-подходящата дестинация в Европейския съюз за банкери, базирани в Лондон, които са принудени да се преместят, след като Обединеното кралство напусне съюза. Това сочат резултатите от проучване сред 15 града, проведено от компанията Movinga и цитирано от Bloomberg.

Ирландия споделя първото място с Холандия с най-висок данък върху доходите – 52%, но има голямо предимство като единствената англоговоряща дестинация в ЕС и заради наемите, които са по-евтини в сравнение с Париж, Франкфурт или Люксембург.

Амстердам е на второ място за банкерите, които ще трябва да напуснат Лондон заради Brexit. Франкфурт е на шесто място, а Париж – на девето, като и двата града са след Валета, столицата на Малта, и Брюксел.

Банките ще започнат процеса по преместване на служители извън Великобритания скоро, след като премиерът Тереза Мей на 29 март активира член 50 от Лисабонския договор. Тогава ще започнат да текат двете години, през които страната трябва да договори излизането си от блока и действително да го напусне.

Дъблин се оказа един от фаворитите за банкерите в Лондон, които искат непосредствен достъп до ЕС след Brexit. Очаква се банки като Standard Chartered, Barclays и Bank of America да пренасочат позиции именно към ирландската столица.

Индексът на Movinga включва различни променливи, включително колко са ресторантите със звезда от Michelin, колко са магазините на Burberry и колко струва един коктейл.

„Всеки говори за градове като Париж и Франкфурт, които се готвят за нашествие от служители в банковия сектор след Brexit“, казва Фин Хензел, управляващ директор на Movinga. “Но други градове като Дъблин, Валета, Люксембург и Амстердам всъщност може да са по-добре подготвени, за да направят тези служители щастливи и да ги накарат да се почувстват у дома”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още