IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЕС с разнопосочни виждания за бъдещото членство на Турция

Австрия намери поддръжници в лицето на България и Холандия за замразяване на процеса, каза външният министър Себастиан Курц

17:40 | 12.12.16 г.
<p>
	Себастиан Курц. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Себастиан Курц. Снимка: архив Ройтерс

Австрия не отстъпва от позицията си за замразяване на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз, стана ясно от думите на австрийския външен министър Себастиян Курц преди началото на Съвета на външните министри. Неговото изявление беше излъчвано от видеосистемата на Европейската комисия.

Той спомена, че поддръжници на Виена в тези усилия са България и Холандия и припомни позицията на Европейския парламент по този казус. Официалните позиции на страните от общността, изразявани на различно ниво, са, че разговорите трябва да продължат, призна обаче Себастиан Курц.

За него Европа „трябва да реагира“ на случващото се в Турция в последните месеци, визирайки отговора на властите в Анкара на неуспешния преврат през юли.

Австрийският външен министър посочи, че единодушие има по отношение на последния атентат в Истанбул. ПКК е терористична организация и е призната за такава в общността, припомни още Курц.

Държавите от общността не са единодушни обаче по отношение на бъдещото членство на Турция в ЕС. По-рано днес словашкият външен министър Мирослав Лайчак припомни, че Анкара е един от големите партньори на ЕС и разговорите за членство трябва да продължат. Европа разчита на Турция в борбата си срещу бежанската криза.

Преди началото на Съвета и външният министър на Люксенбург Жан Аселборн каза, че страната му няма да подкрепи прекратяване на разговорите. „Ще направим грешка, ако спрем преговорите“, каза той пред журналистите в Брюксел. Според него продължаването на процеса е в интерес и на турското правителство, и на турските граждани.

Върховният представител по въпросите на външната политика Федерика Могерини изрази своите съболезнования за жертвите на атентатите в Истанбул и в Кайро през уикенда. Тя посочи, че на Съвета на министрите ще се обсъждат още и отношенията между ЕС и Африка, не само по отношение на миграцията, но и европейската подкрепа за икономическото развитие на континента.

Работата на министрите на външните работи е подготовка за срещата на лидерите на ЕС, която ще се проведе на 15 декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още