IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните лидери на Западните Балкани ще обсъдят бежанския проблем

Срещата се свиква от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във връзка с извънредната ситуация в страните по „бежанския маршрут“

12:47 | 21.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Държавните лидери на Западните Балкани ще обсъдят бежанския проблем

Извънредна среща на лидерите на страните от Балканите свиква председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на 25 октомври, става ясно от съобщение на ЕК. Обявената причина е „развиващата се извънредна ситуация в страните по бежанския маршрут през Западните Балкани“.

Според Юнкер има нужда от много по-голямо сътрудничество, по-широки консултации и спешни оперативни действия в региона. В съобщението на ЕК не се посочват повече подробности относно „извънредната ситуация“, но се посочва, че председателят на Комисията е взел решението за свикването на лидерската среща след разговори с представители на властите в региона.

Очакванията са по време на разговорите да бъдат договорени общи оперативни действия, които да бъдат приложени незабавно.

В дните след последния Европейски съвет обаче Унгария затвори границата си с Хърватия с мотива, че при липсата на решение за укрепване на охраната по гръцките граници, Будапеща защитава външната граница на Шенген. Така бежанският поток се насочи към Словения. 

Миграционният натиск по гръцките острови също не спира. От началото на годината в южната ни съседка са влезнали около 500 хил. мигранти, показват наблюденията на ООН. Това означава, че по 8 хил. души търсят убежище в Гърция всеки ден. Общо през Средиземно море в Европа са влезнали над 650 хил. мигранти. Официално 3,1 хил. от тях са загинали по пътя си към по-добър живот.

На лидерската среща ще присъстват държавните или правителствени ръководители на Австрия, България, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения. Председателят на Европейския съвет, Доналд Туск, представители на люксембургското председателство на Съвета на ЕС, на Върховният комисариат на ООН за бежанците също са поканени на заседанието.

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) и Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки на Европейския съюз (Frontex) също ще бъдат представени на срещата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още