IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Банките в Лондон изостават в подготовката си за преместване в Евросъюза

Международните банки, базирани в Лондон, рискуват да изгубят достъпа си до единния пазар на ЕС след Brexit

21:15 | 16.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Банките, базирани във Великобритания, които искат да се преместят в страна, която ще остане в Евросъюза, изостават в подготовката си. Това заяви Забине Лаутеншлегер, която оглавява надзорното звено в Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс.

Международните банки, базирани в Лондон, рискуват да изгубят достъпа си до единния пазар на ЕС, когато Обединеното кралство напусне съюза през 2019 г. Много от кредиторите обмислят да преместят част от бизнеса си в ЕС и да поискат лиценз от ЕЦБ в качеството й не регулатор.

Според Лаутеншлегер обаче прогресът е по-бавен, отколкото тя се е надявала. „Честно казано, банките не са толкова напреднали, колкото бихме искали да бъдат“, казва тя в изявление от нюзлетъра на банката.

„От банките, сигнализирали интерес да преместят бизнеса си в еврозоната, редица големи банки имат напредък в планирането. Но все още не сме видели финални решения“, казва още Лаутеншлегер.

По думите ѝ ЕЦБ няма да дава лицензи на „празни черупки“. Освен това Лаутеншлегер очаква банките, които ще се местят в ЕС, да подновят плановете си за възстановяване, които се задействат в случай на провал, малко след като действително се преместят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още