IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази лихвите и програмата за количествено облекчаване без промени

Решението на централната банка беше очаквано от анализаторите

15:15 | 20.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна основните лихвени проценти и програмата си за количествено облекчаване, с което отговори на очакванията на инвеститорите, предаде CNBC.

Управителният съвет на ЕЦБ, който се събра днес във Франкфурт, запази основния лихвен процент по рефинансирането на нулево равнище. Лихвеният процент, с който се облагат кредиторите, които държат резервите си в ЕЦБ, остава отрицателен на ниво от -0,4%. И двата лихвени проценти са рекордно ниски.

Оше преди днешното съобщение основната част от анализаторите виждаха по-голяма вероятност за промяна на политиката на последната среща на централната банка за годината на 8 декември.

Разпродажбите на облигации на големите пазари, особено във Великобритания, САЩ и Германия, които набраха инерция през последните седмици, намалиха натиска върху ЕЦБ и нейния председател Марио Драги да въведат допълнителни мерки незабавно.

Предвид медийното внимание напоследък обаче към въпроса дали програмата за количествено облекчаване на банката ще бъде продължена след крайния й срок през март 2017 г., Драги вероятно ще бъде посрещнат с много въпроси на предстоящата пресконференция, която трябва да започне в 15:30 часа българско време.

ЕЦБ представи последните си прогнози в началото на септември, когато леко повиши очакванията си за икономическия растеж на еврозоната през 2016 г., но понижи тези за 2017 и 2018 г. Централната банка прогнозира, че икономиката на еврозоната ще се разшири с 1,7% тази година и с по 1,6% през следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
да да зелените гущери запо4наха да се обезценяват какво ли ще стане след 15:30 часа българско време. тогава супер мариоо ще се развихри па стоим па по4акаме и видет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още