IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК преминава на следващ етап от процедурата срещу Чехия, Унгария и Полша заради бежанците

Брюксел предупреждава Полша, че скоро може да изгуби правото си на глас в ЕС

20:58 | 26.07.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) задълбочава наказателната процедура срещу Чехия, Полша и Унгария заради преместването на бежанци от Италия и Гърция, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Въпреки многократните призиви за действие и започването на процедури за нарушение от страна на Комисията миналия месец, тези три държави продължават да нарушават своите правни задължения и показват незачитане на ангажиментите си към Гърция, Италия и други държави членки, посочва се в съобщението на Комисията.

На 15 юни 2017 г. Комисията започна процедури за нарушение и изпрати официални уведомителни писма до трите страни. Представените отговори не са задоволителни, тъй като нито една от тях не потвърждава, (е те ще започнат да изпълняват квотите си за преместване на бежанци.

Втората стъпка от наказателната процедура е т.нар. „мотивирано становище“ - официално искане за спазване на правото на Европейския съюз (ЕС), с което се призовава държавите членки да информират Комисията за предприетите мерки в определен срок.

Заради извънредната ситуация предвид бежанската криза ЕК е дала на трите държави един месец за отговор вместо предвидените два. Ако в този срок не се получи удовлетворяващ отговор, Брюксел ще даде Прага, Будапеща и Варшава на съд.

Временната схема за спешно преместване на бежанци от Гърция и Италия беше одобрена от ЕК през 2015 г. След подписването на споразумението с Турция се прие и схема за преместване на сирийски бежанци.

Комисията редовно докладва за изпълнението на двете схеми. Днес също излезе доклад, според който темповете на преместване и презаселване се увеличават значително през 2017 г. От ноември 2016 г. до юни 2017 г. са премествани по над 1 000 души месечно. Към 26 юли общият брой премествания е 24 676 (16 803 души от Гърция, 7 873 души от Италия). Квотата от Турция пък е почти изпълнена – преместени са 17 179 души при договорени 22 504.

Ако държавите от ЕС изпълнят ангажиментите си е напълно възможно схемите да бъдат изпълнени до септември 2017 г., посочва ЕК.

Процесът по изпълнение на квотите в България обаче продължава да буксува. Към края на юли страната ни е приела 50 души от Гърция при ангажимент за 730 и нито един бежанец от Италия при поет ангажимент за 160 души, показват данните на ЕК.

Междувременно ЕК предприе и мерки заради съдебните реформи в Полша и отправи на страната препоръка за върховенство на закона. Ако в рамките на един месец Комисията не получи удовлетворяващ отговор за предприетите мерки за спазването на върховенството на закона, Полша ще получи официално предупреждение, че може да изгуби правото си на глас в Съвета на ЕС. Предупреждението може да бъде издадено с решение на четири пети на държавите в Съвета на министрите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
Жалко, че и наще безгръбначно-безмозъчни не са в тоя списък, незнам ние в какъв източен блок сме били, но тия са съвсем различни от нас .... а всички заедно уж сме били под "руско робство" според Иво Инджев доносника на МВР и Плевнелиев бокклука .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Dimat
преди 6 години
Народе-е!Умрели "народе"!Включвай се към Вишеградската четворка,защото в един такъв съюз МОЖЕ И ДА ИМАШ,някакво бъдеще,но като отпадъчна територия на бандитския запад СИ ОБРЕЧЕН НА УНИЩОЖЕНИЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още