IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманципацията на полския президент

"Нотариусът" на управляващите изненадващо отказа да подкрепи съдебната реформа и това вече го превръща във фактор в Полша

21:26 | 26.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От дни хиляди протестират срещу съдебната реформа в Полша. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

От дни хиляди протестират срещу съдебната реформа в Полша. Снимка: Архив Ройтерс

От както застана на поста президент на Полша през 2015 г., Анджей Дуда на шега е наричан "нотариуса" на управляващата "Право и справедливост", пише в анализ европейското издание Politico. Ролята на президента е гаранция за защитата на Конституцията, но Дуда досега подписваше всеки законодателен текст, изпратен му от парламента.

С едно изключение. Изненадващо в началото на седмицата Дуда отказа да даде одобрението си за спорни текстове, ограничаващи независимостта на Върховния съд и така не даде съдебната власт в ръцете на собствената си партия. Неговото решение шокира политическата клика, посочва още Politico.

Ден по-късно, въпреки продължаващите протести на поляците по улиците, президентът все пак спря своя порив и подкрепи закон, който дава власт на министъра на правосъдието да номинира съдиите в регионалните и апелативните съдилища в страната.

Промените в полското законодателство, касаещи съдебната власт, накараха да се задейства и Европейската комисия. В сряда Колегиумът на комисарите изготвиха препоръки за запазването на принципите на правовата държава. Оценката на Брюксел за реформите е, че те ще засилват системната заплаха за върховенството на закона в Полша, пише Европейската комисия.

Сега ЕС очаква в рамките на месец Полша да се поправи и да се откаже от принудителното пенсиониране или уволнение на съдии от Върховния съд, както и да гарантира спазването на принципите правовата държава. Заплахата в противен случая е активирането на чл. 7 от Договора за ЕС, тоест отнемането на правото на глас в Европейския съвет.

Всъщност това е третата подобна препоръка към Полша след предприетите през 27 юли и 21 декември 2016 г. действия, става ясно още от документите на Брюксел. Затова е интересно дали след месец ЕК действително ще изпълни заканата си или отново ще анализира и протаква.

Въпросителни повдига и бъдещето на Анджей Дуда. Той вероятно оряза пътя си обратно в "Право и свобода", отбелязва Politico. Негови бивши съратници вече коментират, че е нерешителен, а така в крайна сметка защитава "посткомунистически ценности". Партията на Ярослав Качински дойде на власт именно с обещанието, че ще прочисти системата от корумпираните бивши комунисти и техните съюзници.

Със своите действия обаче Дуда се превръща в непредсказуем фактор в полската политика оттук нататък. До изборите за нов президент след три години той може да създаде и своя конкурентна партия и да разчита на подкрепата на протестиращите по улиците поляци, чиято сила е известна.

Така Полша отново може да има активна политическа опозиция, подкрепена от младите хора. А "нотариусът на управляващите" да открие, че има повече власт, когато откаже да подпише поредния документ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още