IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС официално удължи санкциите срещу Русия с още шест месеца

Общността въведе ограниченията срещу Москва под натиска на САЩ, смята председателят на руската Дума Сергей Наришкин

16:12 | 21.12.15 г. 1
ЕС официално удължи санкциите срещу Русия с още шест месеца

Европейският съюз (ЕС) удължи санкциите срещу Русия с още шест месеца до 31 юли 2016 г., става ясно от съобщение на сайта на Съвета на ЕС. Основание за това удължение е липсата на напредък по мирния процес в Украйна и неизпълнението на Минските споразумения. 

За тази възможност беше намекнато още преди последния за годината Европейски съвет. Удължаването на санкциите срещу Русия беше включено от председателя на институцията Доналд Туск в дневния ред на заседанието, което се проведе на 17 и 18 декември в Брюксел. Лидерите на страните от общността са изразили своята готовност ограниченията да продължат, стана ясно след заседанието. 

Данните на икономическото министерство за 2014 година показват свиване на търговския обмен между България и Русия. Износът на български стоки намалява с по-малко от 70 млн. долара (8,8%) спрямо 2013 година, но вносът се свива с около 1 млрд. долара (над 16 на сто). Над 1/3 от износа ни към Русия съставляват медикаментите. Повече от 56% пък от руския внос се държи от суровите нефтени масла. 

ЕС е въвел санкциите срещу Русия и ги продължава под натиска на САЩ, смята пък председателят на руската Дума Сергей Наришкин, цитиран от РИА Новости. Според него с удължаването на санкциите срещу Москва европейските лидери работят срещу своите национални интереси и в това се проявява и частичната загуба на суверенитета на държавите от общността.

„Очевидно е, че натискът от страна на Вашингтон над Европа, над Европейския съюз продължава и в това отношение този натиск е силен“, посочи Наришкин.

ЕС въведе първите икономически санкции срещу Москва през лятото на 2014 година. Причината за охладнелите отношения между двете страни е едностранното анексиране на Крим от страна на Русия. По тази причина и беше забранен достъпът на няколко руски банки до европейско кредитиране. ЕС въведе и ограничения за износ на оръжие и стоки с възможна двойна употреба към Русия, както и на технологии и високотехнологично оборудване за петролната индустрия. 

В отговор Москва наложи ембарго на вноса на храни и селскостопански стоки от ЕС, както и от всички държави, които налагат икономически санкции срещу Русия – САЩ, Австралия, Норвегия, Канада и Япония.

Заради сваления от турските ВВС руски бомбардировач ограничения в търговията бяха въведени и за турски стоки и услуги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Лидерите на страните от общността са изразили своята готовност ограниченията да продължат, стана ясно след заседанието"А някога някъде ще бъде ли публикувано доколко са били готови лидерите...ясно е със сигурност за двама ...италианският е бил 100 % против , а нашия 100 % за .Нали все за прозрачност се говори...евробудалата дето плаща данъци има право да знае към какви бъднини го води мъдрото му ръководство !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още