IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разшири санкциите срещу Русия заради скандала с турбините на Siemens в Крим

В "черния списък" влиза и зам.-министърът на енергетиката на Русия Андрей Черезов

17:50 | 04.08.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) разшири санкциите срещу Русия зарази скандала с турбините Siemens, монтирани в Крим въпреки ограниченията, съобщават от пресслужбата на Комисията.

ЕС не признава незаконното присъединяване на Крим и Севастопол от Руската федерация. Като част от политиката си за непризнаване Съветът е забранил доставката на ключово оборудване за инфраструктурни проекти в Крим и Севастопол, включително газови турбини в енергийния сектор.

Установяването на независимо електрозахранване за Крим и Севастопол подкрепя отделянето им от Украйна и подкопава териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Газовите турбини са съществен елемент в развитието на нови електроцентрали, подчертава се в съобщението.

Към списъка със санкциите заради отговорността им за доставката на турбините в Крим са прибавени три юридически лица и още три физически лица, сред които зам.-министърът на енергетиката на Русия Андрей Черезов.

ЕК уточнява, че първоначално съоръженията са продадени от Siemens за употреба на територията на Руската федерация. Следващото прехвърляне на турбините в Крим е в нарушение на договорните разпоредби, обхващащи първоначалната продажба от Siemens.

Компаниите, на които са наложени санкции, са договарящата страна, която е закупила газови турбини и отговаря за прехвърлянето, настоящият собственик на газовите турбини и компания, специализирана в контролни и комуникационни системи за електроцентрали, включително в Севастопол и Симферопол.

Санкциите се изразяват в замразяване на активи и забрана за пътуване. Подобни мерки се прилагат към общо 153 физически и 40 юридически лица от 2014 г. насам. Последно санкциите бяха удължени през март 2017 г. до 15 септември 2017 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
То хубаво, но така звучи още по лицемрено. Да предположим, че сте прав. В по предния коментра споменахте Чечня, които се опитаха на два пъти. В тази връзка в Чечня инициирането на независимост, след като ми говорите за конституциите на съответните държави и международното право, беше ли законно или беше незаконно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
comet
преди 6 години
При предишната студена война, се срина социализЪма (обществото, гражданите на което сами поискаха да им се срине обществото). При заформящата се настояща (студена война), дали нема да се срине отново обществото най-наподобаващо социализЪма?!http://***.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/zashto-bednostta-ne-si-otiva-s-krizata-v-bylgariia-i-v-es-244186/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
alex8712
преди 6 години
Примерът Ви е неудачен - референдумът в Гибралтар беше иницииран от конституционната власт в тази територия, правителството на Великобритания. Не става дума за самопровъзгласен референдум против нормите на действащата конституция, при това в условията на чуждестранна окупация, както в в кримския случай...Поради същата причина един евентуален референдум в Каталуния би бил незаконен - тъй като е против действащата конституция. Допитването в Крим можеше да бъде признато за легитимно от законова гледна точка ако беше изпълнено по подобие на посочения от Вас пример с Гибралтар или също Шотландия - и в двата случая референдумите бяха одобрени от централната власт.Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Да бе страшно лицемерно.. а не е лицемерно в Гибралтар, а?Или там нямаше референдум???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 14
alex8712
преди 6 години
Доста лицемерно изказване - чеченците и те се опитаха да се самоопределят нещо, даже на два пъти, но не им се получи да са независими от Русия... Или ако не искаш с Русия не се признава?Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 9
alex8712
преди 6 години
ЕС не е налагал ембарго върху вноса на земеделска продукция, а върху финансови компании и лица, свързани с правителството. Ембаргото върху вноса беше отговорът на РусияПоздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 5
v_tin
преди 6 години
Нещо като референдум имаше ли ?? Имаше. И тогава? Какво става със самоопределението на дадено население или това не важи в случая. Хайде издухай............................ супата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 15
юрист
преди 6 години
Съгласно международното право, Крим е окупирана от русия суверенна украинска територия. Това е положението, независимо дали руските граждани мислят нещо друго. Независимо колко пъти напишете личното си субективно мнение по въпроса, това няма да промени горепосоченият факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 28
юрист
преди 6 години
...Следващото прехвърляне на турбините в Крим е в нарушение на договорните разпоредби, обхващащи първоначалната продажба от Siemens..Компаниите, на които са наложени санкции, са договарящата страна, която е закупила газови турбини и отговаря за прехвърлянето, настоящият собственик на газовите турбини и компания, специализирана в контролни и комуникационни системи за електроцентрали, включително в Севастопол и Симферопол.Санкциите се изразяват в замразяване на активи и забрана за пътуване... Цитатът доказва за пореден път колко струват ТЪРГОВСКИТЕ договори, подписани от руски физически и юридически лица, а именно- едно голямо НИЩО. То русия като държава- юридическо лице, нарушава почти всеки договор, по който е страна, а какво остава до държавните й търговски фирми- юридически лица. Видно от материала, 99% от онези ЕС фирми, които правят бизнес с русия, трябва да се готвят за проблеми, поднасяни им от руските контрагенти, а това внася несигурност в търговските отношения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 10
KPetkov
преди 6 години
Значи, ще държим кримчани на хляб, вода, студ и жега, докато им дойде акъла и прозрат, че Русия е лошо нещо и току виж направили нов референдум и се върнат в Украйна при добричкия Порошенко. Успех.Установяването на независимо електрозахранване за Крим и Севастопол подкрепя отделянето им от Украйна и подкопава териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Газовите турбини са съществен елемент в развитието на нови електроцентрали, подчертава се в съобщението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още