IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС залязва във вида, в който го познаваме

Намираме се в навечерието на големи промени в световния стопански ред, коментира икономистът Красен Станчев

10:08 | 24.06.16 г. 6
ЕС залязва във вида, в който го познаваме

В момента наблюдаваме заника на Европейския съюз (ЕС) в този вид, в който го познаваме. Намираме се в навечерието на големи промени в световния стопански ред. Това каза икономистът Красен Станчев в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му действията, които могат да имат позитивен ефект върху Великобритания, включват съкращаване на бюджетни дефицити, бързо подписване на търговски споразумения, бързо внасяне в Европейската комисия на искане за излизане от ЕС. 

За Европа големите губещи ще бъдат новите страни членки, смята икономистът. Те имат по-добра обвързаност с ЕС и международните пазари.

"В близките 2 години не виждам голям проблем за България", каза Станчев. Според него до голяма степен всичко ще зависи от лихвената политика на Европейската централна банка (ЕЦБ). Инициативите, които ограничават свободата на конкуренция в ЕС, вероятно няма да се осъществят, прогнозира той.

Ако се стигне до ограничаване на функционирането и извеждането на Великобритания от този пазар, в дългосрочен план конкурентоспособността на ЕС ще запада, каза още икономистът.

В момента натискът за Великобритания ще бъде да запази своите предимства спрямо останалите юрисдикции, макар и като част от ЕС. Според икономиста програмата за намаляване на данъците във Великобритания няма бъде променена, макар и да бъде отложена за около 2 години. 

Целия разговор с Красен Станчев можете да проследите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Последната пречка пред Германия да стъпи на врата на цяла Европа е премахната искаш да кажеш. Какво се случва в Еврозоната, където Британия на членува? Въпреки че има ЕЦБ и нам си какво, всички чакат баба Меркел да каже какви я мисли и ако каже НЕ ( или оня финансовия че му забравих името), бат Марио Драги подвива опашка.Е така ще изглежда ЕС без Британия и бабка ще разселва бежанци и ще прилага отворени врати, а останалите ще мърморят под мустак, ама ще слущат, тако Баце Б. големийо мъж - като каже Меркел, аз мога само да слушам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
освен ако не започнат да пукат ИСИЛски терористи като конфети в Европа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Бла бла бла! Като чуя "Във вида в който го познаваме" и ми се пpиcиpa. В какъв вид го познаваш бе Красене? ЕС постоянно се променя под влиянието на едни или други събития, на едни или други лидери. Няма ВИД В КОЙТО ГО ПОЗНАВАМЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още