IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС започва военната операция срещу "морската мафия"

Шест военни кораба вече са разположени в Средиземно море в близост до крайбрежието на Либия

10:33 | 07.10.15 г. 10
<p>
	Хиляди загубиха живота си в опит да достигнат от брега на Либия до Европа през Средиземно море. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Хиляди загубиха живота си в опит да достигнат от брега на Либия до Европа през Средиземно море. Снимка: архив, Ройтерс

От днес Европейският съюз (ЕС) започва изпълнението на военната операция срещу трафикантите на хора в Средиземно море, която одобри преди няколко месеца, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Европейски военни кораби ще патрулират в международни води в Средиземно море и ще арестуват корабите на трафикантите, наричани още „морската мафия“.

Още миналия месец топдипломатът на ЕС Федерика Могерини обяви, че операцията ще навлезе във втората си фаза. Изпълнението на първата започна през юни и целеше събирането на данни за мрежите на трафикантите и анализ на информацията.

Шест военни кораба вече са разположени в международни води, в близост до крайбрежието на Либия, като се очаква поне още три плавателни средства да ги подкрепят до края на този месец. Страната е най-горещата точка за много от плавателните средства на мигрантите.

Изданието припомня, че ЕС одобри старта на операцията през септември, въпреки че участващите кораби все още нямат разрешение да преследват трафиканти на хора в териториалните води на Либия.

През последните няколко седмици мисията е идентифицирала 20 ескортиращи лодки на трафиканти, които извеждат мигрантите в открито море и след това се връщат в Либия. От тях 17 са либийски, а 3 – египетски.

Корабите на ЕС ще патрулират в 10 района в близост до крайбрежието на Либия. Операцията обаче трябва да бъде одобрена и от Съвета за сигурност на ООН, както и от международно признатото правителство на Либия, за да могат плавателните средства да патрулират и в либийски води.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Направо да ги конфискуват и режат на скраб.В даден момент либийскитегемии ще свършат и край с проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Военните на ЕС само за това стават - да се занимават с глупости! Луд умора нема - само се поти! Първо изтърбушиха Либия, без да имат и грам представа защо, а сега ще воюват мъжки срещу лодките с оскотяли от апокалипсиса на беззаконие и касаплък там хора! Мало^умна юро^гейска ***^френия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Преди няколко дни един човешки *** дегизиран като депутат в Австрийския парламент е предложил да се построи мост от либийския бряг на Средиземно море до остров Лампедуза в Италия за 250 млрд. евро. Причината за това е... Познахте, да могат бежанците да достигат до Европа по-лесно. При такива управляващи не ти трябват врагове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Египтяните скоро ще ни учат на демокрация. Когато миналата година Египет беше на път да се превърне в халифат под ръководството на един от лидерите на Мюсюлманско братство Мохамед Морси египетските военни веднага свалиха кабинета и предизвикаха нови избори спечелени от смелия генерал Ал Сиси, който ще защити демокрацията както и християнското малцинство в страната. Немските военни изправени пред същата ситуация не само, че не правят нищо, а даже ръпопляскат на състрадателността на меркел. И като капак на всичко западните медии се скъсват да плюят Ал Сиси и да защитават ислямиста Морси и да се възмущават, че човешките права на Морси били погазени, а египетските християни нямат никакви човешки права естествено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
И тия кораби ще возят "бежанците" директно в Европа, да не се удавят случайно по пътя нали?? За мен спешно е необходими немските/френските/британските/италианските/испанските полицаи и военни да отстранят отстранят съответното правителство чрез преврат подобен на този в Египет срещу Мохамед Морси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
mvr0306
преди 8 години
Прах в очите! Ако искат да спрат емиграцията ще връщат "спасените бежанци" край бреговете на Либия обратно а няма да ги карат през Средиземно море в Италия! На практика спасителните операции са удобен транспорт за ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
А защо в тези модерна времена ги предупреждавате през медиите като публикувате подобни новини? Започнете си операцията и си мълчете! Защо е нужно да се обявява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
В смисъл ще атакуват лодките и саловете пълни с хора? И като "пленят" някоя сал, какво ще го правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още