IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа няма намерение да се отказва от Парижкото споразумение

Без спешни мерки редица островни държави няма да могат да бъдат спасени, посочи президентът на Маршаловите острови Хилда Хайне

15:47 | 14.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата няма да откаже Европа да се бори за опазването на околната среда, стана ясно по време на дебати в Европейския парламент (ЕП). Ангажиментите на общността в областта на климата бяха потвърдени от председателя на ЕП Антонио Таяни, председателството на Европейския съвет, Европейската комисия (ЕК) и всички политически сили в парламента.

За Таяни изпълнението на ангажиментите означава нови инвестиции, развитието на нови технологии и създаването на работни места, което ще доведе до устойчиво икономическо развитие. Той припомни, че много страни се обединиха в подкрепа на това споразумение - малки и големи, и изтъкна нуждата от спешни действия за опазването на околната среда.

В началото на сесията председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер посочи, че най-бедните страни, които допринасят с едва 7% от световните емисии, са всъщност най-засегнатите от климатичните промени. По време на дебатите за Парижкото споразумение той увери, че общността ще спази ангажиментите си и критикува решението на САЩ да се откаже от своите.

"ЕС няма да предоговаря Парижкото споразумение", категоричен беше той и допълни, че действията са достатъчно добре очертани по време на преговори, продължили две десетилетия.

Той посочи, че ЕК ще работи за активизиране на публично-частните инвестиции за проекти за опазване на околната среда.

Комисарят по въпросите на околната среда Мигел Ариас Канете пък отбеляза, че отказ от ангажиментите в Парижкото споразумение изразява единствено федералното правителство на САЩ, но има много фирми и институции, които желаят да изпълнят целите. Той посочи, че Европа трябва да работи с тях. Канете също потвърди, че няма да има предоговоряне на споразумението и поиска подкрепата на Европейския парламент за изпълнението на действията. 

В пленарната зала в Страсбург беше поканена и президентът на Маршаловите острови Хилда Хайне. Тя посочи в своето изказване, че всички са уязвими от промените, но страната е "на предна линия", защото е разположена на средно 2 метра над морското равнище. Хайне посочи, че в последните години зачестяват природните бедствия - тайфуни, суши и наводнения. В последните седем месеца островната държава е ударена от сериозна суша и има запаси от прясна вода за едва три седмици, посочи още президентът.

Хайне беше категорична, че без спешни действия Маршаловите острови ще бъдат необитаема страна до края на века.

За нея решението на САЩ да напусне Парижкото споразумение е погрешно. "То разочарова и обърка държавите", обясни още Хайне пред европейските депутати и допълни, че постигнатата сделка във френската столица преди две години е честна и дава възможност на отделните държави сами да определят своите цели.

"Светът гледа към Европа", заяви още Хайне, коментирайки, че има нужда от силно лидерство за реализацията на мерките за опазването на околната среда. Тя посочи, че водени от примера на ЕС, много държави са започнали да инвестират в зелена енергия и намаляване на емисиите парникови газове.

През 2018 година ще бъде направена равносметка на постигнатите ангажименти по Парижкото споразумение.

Малтийският министър на гражданските свободи Хелена Дали, чиято страна е ротационен председател на ЕС, отчете по време на дебатите, че още не са ясни аргументите, с които САЩ излизат от Парижкото споразумение. Тя също беше категорична, че ЕС няма да се откаже от своята амбициозна политика за опазването на климата. За нея Парижкото споразумение е гъвкаво и задава рамката на действията за опазването на околната среда.

Егоизмът в "Америка на първо място"

Председателят на ЕНП Манфред Вебер беше категоричен, че няма съмнение в климатичните промени, обхващащи планетата. Той определи излизането на САЩ от Пражкото споразумение като "историческа грешка", а слогана в предизборната кампания на президента Доналд Тръмп "Америка на първо място" като израз на егоизъм. 

Вебер посочи още, че решението на Тръмп не среща еднозначна подкрепа в САЩ и допълни, че промените са налице, а сега въпросът е как да бъдат постигнати мерките за защита. 

Председателят на групата на социалистите Джани Питела посочи, че решението на Тръмп да излезе от Споразумението е нелоялна конкуренция за Европа и призова за мерки в защита, като например налагане на мита. 

От АЛДЕ пък бяха категорични, че има международни ангажименти, които трябва да бъдат спазени, и призоваха европейските институции да бъдат "смели спрямо Тръмп". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Ами няма. То като гледам и аз не бих се отказал.http://***.financialpost.com/m/search/blog.html?b=business.financialpost.com/fp-comment/lawrence-solomon-why-big-business-ceos-lean-left-on-the-paris-climate-deal-and-on-most-everything-else&q=Why big business CEOs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още