IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отпразнуваха колебливата политика на Фед

Продължителната експанзионистична парична политика ще стабилизира според пазарните участници по-специално икономиките на развиващите се пазари

19:26 | 22.09.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Oсновният германски бенчмарк&nbsp;DAX се е устремил нагоре. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Oсновният германски бенчмарк DAX се е устремил нагоре. Снимка: Ройтерс

Инвеститорите се надяваха на едно конкретно нещо и сякаш американският Федерален резерв се вслуша внимателно в тях. За пореден път Фед отложи повишаването на основните лихви и запази ултрахлабавата си парична политика.

Вследствие на решението ѝ борсовите инвеститори се отказаха от въздържанието си от последните дни и се впуснаха в масирано купуване на акции, което означаваше и сериозни ръстове на курсовете.

Продължителната експанзионистична парична политика ще стабилизира според пазарните участници по-специално икономиките на развиващите се пазари. А от това вероятно ще се възползват цените на суровините и акциите на обвързаните с тях компании. 

В сряда централната банка остави непроменен основния лихвен процент, но отбеляза, че пазарът на труда се подобрява през последните месеци. Финалното становище на Федералната комисия за отворените пазари – органът по паричната политика на американската централна банка, показва, че институцията смята, че ще има увеличение на лихвите през тази година. „Аргументите за увеличение на лихвата са все по-силни", се казва в изявлението на комисията. Въпреки това тя ще се въздържи от такова решение, докато не се появят повече признаци, че икономиката се развива в желаната посока.

„Пазарът продължава да оценява като положителен, а не отрицателен сигнал едно евентуално колебание по отношение на вдигането на основните лихви“, коментира пред Ройтерс Раян Ларсън, ръководител на поделението за търговия с акции в RBC Global Asset Management.

„Дългоочакваното решение за лихвените проценти в САЩ се оказва очакваният импулс", казва Грегор Кун от Broker IG. През деня Dax дори успя да се докопа до 10 705 пункта. Пазарният наблюдател Йенс Клат счита, че годишният рекорд вече е отново близо. През август DAX достигна 10 802 пункта, но след това от страх, че времето на евтините пари може да свърши, пое надолу. За борсите такова решение би било сериозен удар. Ниските лихви по спестовните сметки и облигациите карат инвеститорите от години да влагат повече в акции. 

В края на деня основният германски бенчмарк DAX затвори с ръст от 2,3% до 10 674 пункта. Някои пазарни наблюдатели отново считат, че скоро индексът може да достигне годишния връх от 10 802 пункта. Подиндексът MDAX се повиши с 2,0 на сто до 21 672 пункта. Технологичният TecDAX добави 1,8 на сто към стойността си до 1810 пункта. Водещият индекс за еврозоната Euro Stoxx 50 напредна с 2,3% до 3050 пункта.

Френският CAC 40 спечели 2,27 на сто до 4509,82 пункта, а британският FTSE 100 се повиши с 1,12 на сто до 6911,40 пункта.

Всички 30 компонента в Dax приключиха сесията с ръстове, а Henkel, Fresenius и SAP достигнаха нови рекордни стойност. Но рекордьор по ръст днес е RWE с нарастване от 4%. На второ място се нарежа още един енергиен концерн - Eon с покачване от 3,5 на сто. Акциите на ThyssenKrupp поскъпнаха от своя страна с 2,8 на сто.

Изпитващата сериозни затруднения напоследък Deutsche Bank днес се представи добре на борсата, като книжата ѝ добавиха 3,2 на сто към стойността си. Въпреки това обаче те са най-зле представящият се компонент в рамките на Dax от началото на годината, като от януари насам спадът е от почти 50%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Е, ако бяха вдигнали лихвите европейските борси щяха да са празнували вдигането на лихвите. А сега, понеже няма как да празнуват НЕвдигането какво друго им остава, освен да отпразнуват "колебливата политика". Все нещо трябва да се празнува. Едно време Партията никога не грешеше. Сега Федералния резерв никога не греши. Каквото и да направи все е правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Смешни са вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Това е подкрепа за фалшивата инвестиционна доходност на така наречените развиващи се, тези щатски компании чиито акции поскъпват са капиталови депа за износ на пари и "инвестирането им" във въпросните прегрели и вече изгорели икономики. Така ще бъде докато онези пламнат и тази пирамида се взриви. Не е нормално в Света да има лихви от 8 % и нулеви на други места и дори "отрицателни. Естественно парите се движат от точките с нулевите лихви към тези с положителните. Какво ще стане когато трябва да се приберат обратно е ясно - ще са изчезнали по пътя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Тези ниски лихви са толкова изкуственни че ще стане беля - ще последват много високи лихви направо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още