IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха последната сесия за седмицата със спадове

Инвеститорите взеха под внимание Тръмп, който заяви, че предпочита Фед да запази лихвените проценти ниски

19:33 | 13.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха сесията в четвъртък със спадове, след като инвеститорите оцениха коментарите на американския президент Доналд Тръмп, че би предпочел Федералният резерв да запази лихвените проценти ниски и заяви, че доларът е твърде силен, съобщава CNBC. Денят е последният ден с търговия преди великденските празници, като борсите ще бъдат затворени до понеделник включително.

Лондонският индекс FTSE 100 приключи деня с понижение от 0,29% до 7327 пункта. Френският САС 40 завърши с 0,59% надолу до 5101 пункта, а германският DAXс 0,38% до 12 154 пункта.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 спадна с 0,35%, като повечето сектори и всички основни борси приключиха на отрицателна територия.

За седмицата FTSE 100 и Stoxx 600 остават без промяна, а CAC 40 и DAX отчитат спадове от по около 1%.

Банките поведоха загубите, като няколко кредитора се оказаха на дъното на бенчмарка, след като се фокусираха върху финансовите резултати на американските си по-големи конкуренти. Акциите на Komercni Banka поевтиняха с 2,44%, след като чешката банка обяви, че няма да предлага дивиденти. Междувременно румънската Raiff Bank затвори с 5,49% надолу.

Banco Popular за пореден път отчете спад, след като инвеститорите продължават да взимат предвид новината, че затрудненият испански кредитор се опитва да увеличи капитала си. Акциите на банката поевтиняха с 3,6%.

Секторът на строителните компании и суровините също завърши с понижение от около 0,56%, като строителната компания CRH и транспортната компания Alstom се представиха най-зле.

Туристическият сектор също се сви, тъй като акциите на най-голямата авиокомпания в Европа по приходи – Lufthansa, поевтиняха заради слуховете, че един от големите ѝ инвеститори иска да продаде дела си. Infinite Miles – акционер в германската авиолиния, е заложил цена от 15,35 евро на акция за дела си от 2,5%, посочва Ройтерс, позовавайки се на неназован източник. Акциите на Lufthansa се търгуваха с над 3% надолу в четвъртък.

Междувременно цената на акциите на Svenska Cellulosa Aktiebolaget се вдигна до рекордно ниво в четвъртък. Шведски вестник, цитирайки неназовани източници, съобщи, че група дружества за дялово участие са готови да предложат около 200 млрд. шведски крони (22,3 млрд. долара) за подразделението за хигиена на компанията. Акциите ѝ скочиха с 7,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още