IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията със спадове

Банковата индустрия бе сред най-зле представилите се сектори

19:01 | 30.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси приключиха сесията във вторник с понижения на фона на опасенията на инвеститорите около вероятността за предсрочни избори в Италия, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 завърши с 0,23% надолу като повечето сектори и основни борси излязоха на червена територия.

Банковите акции бяха сред най-зле представилите се сектори след коментари на председателя на Европейската централна банка Марио Драги и проучване на Deutsche Bank. И Драги, и банката твърдят, че европейските кредитори вече не получават подкрепа от гледна точка на оценката, а растежът в еврозоната ще се забави.

Италианските банки се оказаха под натиск и заради засилващите се опасения за предсрочни избори. Banco Bpm поведе загубите в сектора, след като акциите ѝ поевтиняха с над 2%.

Секторът на телекомите също се оказа на червено. Цената на акциите на Proximus спадна с над 2% след понижаване на оценката от Raymond James.

На корпоративния фронт акциите на International Airlines Group поевтиняха с почти 1,5%. Спадът е в резултат на отменените полети на British Airways по време на дългия уикенд във Великобритания.

Цената на книжата на Akzo Nobel се понижи с 2%, след като холандски съд реши в негова подкрепа спор с Elliott Management. Според информация американската компания е останала разочарована от решението и обмисля „следващите стъпки“.

Еврото също се оказа под натиск, след като Драги сигнализира в понеделник, че е твърде рано да се обмисля прекратяване на паричните стимули. Освен това гръцкият финансов министър каза в понеделник, че кредиторите трябва да достигнат до споразумение за мерките по облекчаване на дълга на среща следващия месец, за да се подкрепи завръщането на страната на пазарите за облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още