IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха със сериозни ръстове след поскъпването на петрола

В резултат на по-високите цени на металите миннодобивните компании също отбеляза добра сесия

19:26 | 23.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските борси ускориха печалбите си предпразнично и затвориха със сериозни ръстове, след като инвеститорите приветстваха възстановяването на цените на петрола и акциите на миннодобивните компании, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 финишира с 2,7% нагоре, като всички сектори затвориха със сериозни ръстове, подпомогнати от положителната сесия от предния ден в САЩ.

Цените на петрола останаха във фокуса на инвеститорите, след като цената на американския суров петрол се повиши за кратко над тази на петрола сорт Брент след неочаквано голям спад на американските резерви на суров петрол. Администрацията за енергийна информация съобщи, че резервите са се понижили с 5,9 млн. барела през миналата седмица, което шокира пазарите, тъй като анализаторите очакваха ръст от 1,1 млн. барела.

На края на сесията американският суров петрол надделя над Брента, приключвайки на цена от 37,38 долара за барел. Петролът сорт Брент пък завърши на 36,97 долара за барел. Петролният и газовият сектор затвориха с около 4,8% нагоре.

Цените на металите също се повишиха леко в сряда, подкрепяйки акциите на миннодобивните компании. Производителят на стомана Arcelormittal приключи с над 11% нагоре, а акциите на основните миннодобивни компании, включително Anglo American и Glencore, поскъпнаха с по над 8%.

Това подкрепи лондонският бенчмарк FTSE 100, който завърши с ръст от 2,6%.

Повишаващите се цени на петрола подпомогнаха и петролния и газовия сектор. Tullow Oil бе един от най-добре представилите се в индекса STOXX 600, финиширайки с над 10% нагоре. Акциите на Seadrill и Statoil също поскъпнаха съответно с 4,7% и 5,2%.

Основният акционер в Shell – Aberdeen Asset Management, подкрепи предложеното придобиване на BG на цена от 53 млрд. долара. В резултат на това акциите на BG Group и Shell поскъпнаха с по над 5%.

Цената на акциите на Syngenta се понижи с 2,5%, след като швейцарският производител на агрохимикали заяви, че води преговори с Monsanto, ChemChina и други компании, но все още не е получил конкретна оферта за придобиване.

Френската фармацевтична компания Sanofi финишира с 2,8% нагоре, след като съобщи, че е подала молба към американската администрация по храните и лекарствата за одобрение на ново лекарство срещу диабет.

Акциите на Volkswagen също поскъпнаха с 2,2%, въпреки че американската United Auto Workers съди затруднения германски производител на автомобили за нечестни трудови практики.

Акциите на Games Digital обаче потънаха почти с 38%, след като британският търговец на видео игри заяви, че очаква печалбата за първата половина да се понижи заради „предизвикателните“ условия на пазара в Обединеното кралство и разочароващите продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още