IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси записаха силни повишения

Акциите бяха подкрепени от възстановяването на цените на петрола и серия положителни корпоративни новини

19:37 | 26.02.16 г. 3
Европейските борси записаха силни повишения

Европейските борси записаха силни повишения в петък, подкрепени от възстановяване при акциите на компании от минния сектор и цените на петрола и серия положителни корпоративни новини, пише CNBC.

Паневропейският индекс STOXX 600 затвори с ръст от 1,5%, като почти всички сектори финишираха на зелена територия. За седмицата STOXX 600 също нарасна с около 1,6 на сто.

Британският индекс FTSE 100 се повиши в петък с 1,4 на сто, подкрепен от подем в минния сектор, докато френският CAC добави 1,6%, а германският DAX скочи с 2%.

Цените на акциите бяха подкрепени от редица фактори в петък, вариращи от данни за американската икономика до възстановяване при суровините.

Ръстът на БВП в САЩ през четвъртото тримесечие беше ревизиран нагоре от 0,7% до 1%, но повишението се обяснява по-скоро с висока складова наличност, което означава, че много стоки са останали непродадени. Финалното четене на данните се очаква през март. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха нарастване от 0,4%.

Цените на петрола се възстановиха в петък, като европейският сорт Брент е на път да запише първото си седмично повишение от месец, като поскъпва до 36,23 долара за барел, а цената на американския лек суров петрол WTI расте леко до 33,47 долара за барел.

В резултат на това акциите на петролните компании поскъпнаха, като най-добре се представиха книжаха на Tullow Oil с ръст от 10,7%, а тези на Shell и BP приключиха търговията с повишения от над 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още