IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затварят на червена територия преди срещата на ЕЦБ

Цената на петрола тръгна надолу след опасенията, че ОПЕК няма да удържи сделката за намаление на количествата петрол на пазарите

19:42 | 05.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови пазари затвориха първата сесия за седмицата със загуби в очакване на заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) по-късно през седмицата. Инвеститорите са разочаровани и от по-слаби икономически данни, пише CNBC.

По-рано през деня бяха разпространени данни за спад на продажбите на автомобили във Великобритания в рамките на 8,5% през май. PMI индексът в сектора на услугите също разочарова.

Водещият индекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100, приключи със спад от 0,29% до 7 525,76 пункта. Търговията бързо се отърси от негативните настроения след нападенията в Лондон през уикенда и индексът дори напредваше в ранните часове на търговията.

По-късно обаче тенденцията се обърна след повишаването на стойността на британския паунд на валутните пазари- до 1,293 долара, спрямо 1,2891 долара за един паунд в петък. Британската валута реагира на данни от социологически проучвания, според които е малко вероятно консерваторите да не успеят да съставят правителство след изборите на 8 юни.

Френският САС 40 загуби 0,66 на сто от стойността си и достигна до 5 307,89 пункта. Фондовата борса във Франкфурт остана затворена заради национален празник в Германия.

Паневропейският Stoxx 600 приключи със спад от 0,13% до 392,04 пункта, допълва Market Watch. Индексът приключи предишната седмица с ръст от 0,3 на сто, припомня агенцията.

Едни от най-големите губещи днес в Европа са туристическите компании. Обикновено след терористични атаки резервациите за почивка и пътуване бележат понижения, пише още CNBC.

Испанската Banco Popular продължава губещата серия - акциите й днес загубиха 18% и затвориха търговията с цена от 0,338 евро за брой. Банката пострада след доклад, който посочва, че ще трябва да затвори врати, ако не намери купувач.

Цената на петрола тръгна надолу, след като се появиха опасенията, че кризата около Катар ще провали опитите на ОПЕК да ограничи количествата петрол на пазара. Лекият суров петрол поевтиня с малко над 1% до 47,15 долара за барел. Европейският сорт Brent достигна до цена от 49,37 долара за барел, което е спад с малко над 1,1%, посочва Ройтерс.

Източник на ТАСС коментира, че в руското правителство нямат опасения за провал на сделката в ОПЕК. Все още е рано да се говори за заплаха, защото отношенията между Иран и Саудитска Арабия са обтегнати отдавна, а споразумението се спазва, коментират от руското енергийно министерство пред агенцията.

Цената на златото се повиши с 0,3% до 1 283,60 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още