IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в сектора на услугите във Великобритания се забавя през май

Докладът попада в противоречие с проучванията в секторите на промишлеността и строителството

14:41 | 05.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в сектора на услугите във Великобритания се забавя през май, при това с повече от очакваното, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), изчисляван от частната компания Markit, се понижава от 55,8 пункта през април до 53,8 пункта през май. Това е най-слабата стойност от февруари насам и под средната прогноза за ниво от 55 пункта.

50-те пункта са границата, която разделя експанзията от свиването в сектора.

Докладът попада в противоречие с проучванията в секторите на промишлеността и строителството, които бяха публикувани миналата седмица. И двата показаха по-добри от очакваното стойности.

Взимайки предвид и трите проучвания, Markit посочва, че британската икономика се разширява с темп от 0,5%. За сравнение, през първото тримесечие ръстът на БВП беше 0,2 на сто.

„Макар че има рискове пред краткосрочните перспективи, проучванията подсказват, че икономиката е възстановила част от инерцията през второто тримесечие“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в Markit.

Новите поръчки в сектора на услугите отслабват, тъй като потребителите са по-предпазливи заради високата инфлация. Освен това те отлагат вземането на решения предвид предсрочните парламентарни избори в четвъртък, 8 юни.

Именно заради свиването на реалните доходи компаниите стават обект на голям конкурентен натиск, който ограничава възможностите за повишаване на цените. Цените растат с най-бавен темп от ноември насам.

От друга страна цените, които компаниите плащат, за да създадат своята услуга, забавят ръста си. Това означава, че натискът от нарастващите вносни цени – резултат от слабия паунд, може би започва да отслабва, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още