IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха на червено преди речта на Йелън

Френските пазари са окрилени от ръста на Еманюел Макрон в проучванията на общественото мнение

19:41 | 03.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите фондови пазари в Европа приключиха последната сесия за седмицата със спадове, но изминалите пет дни са най-доброто представяне на индексите от декември 2016 година насам, съобщи CNBC. Инвеститорите са в очакване на сигналите от САЩ дали ще има повишване на лихвата през март.

Паневропейският Stoxx 600 загуби 0,1% до 375,23 пункта. Повечето компании в индекса завършиха деня на негативна територия. Банковият сектор записа силен ден, но медийните компании са едни от най-зле представящите се.

Акциите на WPP, най-голямата рекламна компания в световен мащаб, поевтиняха с почти 8% след консервативни прогнози за 2017 година в своя финансов отчет.

Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, загуби 0,11% от стойността си и затвори търговията при 7 374,26 пункта. За DAX спадът днес е от 0,27% до 12 027,36 пункта. Седмицата обаче е успешна за германския индекс, който се повиши с 1,7% спрямо предходните пет дни.

Френският CAC 40 отчете седмичен ръст от 3 на сто, подкрепен от нови проучвания на общественото мнение преди президентските избори в страната. Данните показват, че Еманюел Макрон набира скорост, а инвеститорите се надяват той да спечели в двубоя с националиста Марин льо Пен и да пресече коментарите за Frexit.

Днес CAC 40 докосна стойността от 5 хил. пункта - индексът се повиши с 0,63 на сто и затвори при 4 995,13 пункта.

Цената на петрола се увеличава след данните за евакуация на най-голямото петролно пристанище в Либия. Страните от ОПЕК също спазват своето споразумение за ограничаване на добива.

Лекият суров петрол поскъпна с 1,1% до 53,18 долара за барел към края на европейската сесия. Европейският Brent достигна до цена от 55,62 долара за барел, което ръст от 1 на сто. И двата сорта обаче се движат към седмичен спад - в рамките на около 1,5 на сто.

Златото се насочва към първия си седмичен спад от близо месец, допълва Market Watch. Ценният метал губи 0,6% от цената си до 1 225,70 долара за трой унция, което представлява спад с около 2% спрямо края на миналата седмица.

На валутните пазари стойността на еврото се покачва леко. Единната европейска валута се разменя за 1,0568 долара, спрямо 1,0508 долара в четвъртък. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още