IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха сесията със сериозен ръст

Признакът, че ЕЦБ ще разшири програмата си за изкупуване на активи подкрепи борсите

19:20 | 03.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха със сериозен ръст в четвъртък, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) подсказа, че програмата за изкупуване на активи ще бъде увеличена, ако има такава нужда, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 финишира с ръст от около 2,4% след силни печалби във всички сектори. Това се случва след относително тих ден в Азия след волатилността през последните дни. Китайските пазари са затворени в четвъртък и петък заради чествания по случай края на Втората световна война.

На пресконференция след срещата си днес ЕЦБ обяви, че ще увеличи лимита на емитираните акции в програмата за изкупуване в публичния сектор от 25 до 33%.

Това подсказа, че централната банка ще разшири програмата си за количествено облекчаване през следващите месеци. Освен това банката понижи прогнозата си за инфлацията.

„Централната банка понижи прогнозата си за инфлацията, поради което беше нужно Драги да успокои пазарите, заявявайки, че ЕЦБ е готова да предприеме още действия при нужда. Той не го каза директно, но се усети като повече от намек, че ще се направи „каквото е необходимо“, заяви инвестиционният мениджър в Aberdeen Asset Management Джеймс Ати.

Междувременно активността на бизнеса в еврозоната удари четиригодишен пик в четвъртък сутринта. Финалните данни за индекса PMI на Markit отчетоха стойности от 54,3 пункта, което е над предварителната оценка за 54,1 пункта.

Акциите на Easyjet поскъпнаха с почти 6% при отварянето на борсите, след като компанията повиши прогнозата си за печалба за 2015 г. заради рекорден трафик през август.

Syngenta, швейцарската земеделска компания, която наскоро предложи да придобие конкурента си Monsanto за 47 млрд. долара, вероятно ще бъде в центъра на вниманието, след като обяви обратно изкупуване на акции за 2 млрд. долара и продажба на бизнеса си със семена за зеленчукови култури. Акциите на компанията се търгуваха с 2,3% по-високо.

EDF, френската компания за комунални услуги, беше сред най-големите губещи на борсата, след като обяви ново отлагане на новия си ядрен реактор, който вече няколко пъти надмина бюджета си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още