IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борсови индекси се оцветиха в червено

Политическата несигурност в Италия притеснява инвеститорите, а банковият сектор се представи най-слабо

19:48 | 28.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борсови индекси се понижиха в понеделник след волатилна търговия на фона на политическата несигурност в Италия и подновените надежди за намаляване на добива на петрол в страните от ОПЕК, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 заличи 0,77%, като почти всички сектори се озоваха на отрицателна територия.

Банковият сектор се представи най-слабо, загубвайки над 1,8% при приключването на сесията. Инвеститорите изглежда се опасяват за банковата система в Италия, ако гражданите отхвърлят предложената конституционна реформа на предстоящия референдум.

Междувременно в САЩ индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се понижава след рекордите от миналата седмица.

Инвеститорите са все по-обезпокоени за предстоящия референдум в Италия, който би могъл да доведе до падане на правителството и да застраши рекапитализацията на банковата система в страната.

Акциите на италианската банка Unicredit поевтиняха в понеделник, след като Barclays понижи оценката си за тях. Книжата на испанската Banco Popular също загубиха от стойността си, след като Credit Suisse намали ценовия си таргет за тях.

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги направи изявление в понеделник пред комисия на Европейския парламент, успокоявайки инвеститорите, които се опасяват за публичните дългове на Италия.

"Италианският дълг е устойчив", заяви Драги. "Това не означава, че има място за самодоволство", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още