IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Еврото е "недостроена къща" и остава "крехко"

Политическите лидери не трябва да позволяват опасенията за сигурността да изместват икономическите реформи, заяви председателят на ЕЦБ

20:09 | 28.11.16 г. 1
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги предупреди евродепутатите, че единната европейска валута е "недостроена къща" и остава "крехка" без действия за преодоляване на недостатъците й, предаде AP.

На изслушване в Европейския парламент днес Драги заяви, че политическите лидери не трябва да позволяват на опасенията за сигурността да изместват икономическите реформи.

Той добави, че еврото "ще трябва да преодолее уязвимостта, идваща от незавършеността му". По думите му "важен урок от кризата е, че наполовина построената къща не е стабилна, крехка е".

Драги даде знак, че ЕЦБ ще търси начини да запази сегашното равнище на парични стимули на ключовото заседание на 8 декември. Тогава управителният съвет ще обсъди дали да удължи програмата за изкупуване на облигации за 1,77 трлн. евро, чрез която месечно в икономиката се излизват по 80 млрд. евро.

Най-ранната дата за спиране на програмата е март 2017 година, като според анализаторите банката може да я продължи с три или шест месеца.

Пред комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент Драги коментира още, че засега еврозоната се справя с висока устойчивост с последиците от решението на Великобритания да напусне ЕС.

Драги посочи, че Великобритания произвежда в страни от ЕС стоки за над 40% от стойността на износа си, което може да доведе до допълнителни отрицателни търговски последици в случай на излизане от единния европейски пазар, посочва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 5
kloynat
преди 7 години
Е СУПЕР МАРИО НАДВИСНАХА 4ЕРНИ ОБЛАЦИ А С ТЯХ И ГРАМОТЕВИЦИ ПАРИТЕТ ЕВРО ДОЛАР ИЛИ МОЖЕ БИ Е ДОБРЕ СЛАБО ЕВРО СИЛНА ИКОНОМИКА ИЛИ БЕЗСИЛИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още