IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се повишиха след добрите банкови отчети

Положителните данни за инфлацията в Китай подкрепиха книжата на компаниите от минно-добивната промишленост

19:24 | 14.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските индекси приключиха сесията в петък със значителни повишения, подкрепени от положителното начало на търговията на Wall Street, подем в банковия сектор и по-добри от очакванията данни за инфлацията в Китай, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 добави 1,29%, като всички сектори записаха стабилни повишения. След серията от слаби сесии обаче STOXX 600 постигна седмичен ръст от само 0,09 на сто.

Британският индекс FTSE 100 се повиши с 0,51 на сто в петък, докато френският CAC 40 и германският DAX записаха по-силни увеличения от съответно 1,49% и 1,60%.

Цените на производител във втората по големина икономика в света - Китай, се повишиха за първи път от близо пет години. Новината подкрепи цените на акциите на компаниите от минно-добивната промишленост, като книжата на Anglo American и BHP Billiton поскъпнаха с по над 1,5%.  Ръстът тласна FTSE 100 над 7 000 пункта по време на сесията.

Банковите отчети също оказаха подкрепа на пазарите в САЩ и Европа, след като JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup отчетоха по-добри от очакванията резултати.

Цените на петрола преминаха в отстъпление в петък, докато инвеститорите очакваха данни за нефтените платформи в САЩ. При затварянето на пазарите в Европа цената на сорта Брент беше 51,52 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI беше 49,95 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още