IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси започнаха седмицата с понижения

Инвеститорите са притеснени от последните решения на Доналд Тръмп, свързани с влизането на бежанци в САЩ

19:43 | 30.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борсови индекси записаха спадове в понеделник, след като американският президент Доналд Тръмп наложи забрана за влизане в САЩ на бежанци, идващи от седем населени предимно с мюсюлмани държави, а това притесни инвеститорите, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши с над 1% понижение, след като всички сектори и борси се озоваха на червена територия. Акциите на петролните и газовите компании бяха сред най-зле представилите се днес, като понижиха стойността си над 2%.

Книжата на Allianz приключиха търговията с понижение от 1,7% в стойността, след като в медиите се появи информация, че застрахователната компания обмисля придобиването на австралийската QBE. Акциите на застрахователните компании като цяло отписаха 1,48% от стойността си.

Software AG отбеляза ръст, след като HSBC и UBS повишиха рейтинга на акциите на компанията до “купувай”.

Книжата на Vodafone също записаха ръст, след като се появиха слухове, че обмисля сливането на своето индийско звено с Idea Cellular.

От своя страна, най-голямата италианска банка по отношение на активите - UniCredit, обяви днес, че няма да изпълни изискванията на Европейската централна банка за 2016 г. Акциите на компанията записаха над 5,4% спад.

С 2,5% надолу пък завърши търговията италианската енергийна компания ENI. В петък нигерийските власти поискаха от нея да се откаже от контрола над нефтено поле заради разследване на неговото придобиване, писа Wall Street Journal. Акциите на партньора на ENI - Royal Dutch Shell, също понижиха стойността си, с 1,9%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още