IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари също показаха признаци на нервност

Нарастващите геополитически проблеми бяха във фокуса на инвеститорите

19:58 | 29.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари затвориха с понижения във вторник, след като геополитическите опасения, свързани със Северна Корея, предизвикаха нови смущения на световните пазари, пише CNBC.

Британският FTSE се понижи с 0,87% до 7337,43 пункта, германският DAX отписа 1,46% от стойността си до 11945,88 пункта, а френският CAC затвори със спад от 0,94% до 5031,92 пункта.

Паневропейският Stoxx 600 приключи деня с понижение от 1,06%, след като всички сектори се търгуваха на негативна територия. Общо 11 от 18 сектора се търгуваха със спад от повече от 1%.

Акциите от медийната и застрахователната сфера бяха сред най-зле представилите се сектори на фона на тревогите около ескалиращото напрежение между Северна Корея и САЩ.

Северна Корея изстреля днес ракета от район недалеч от столицата си Пхенян, която прелетя над северната част на Япония.Японската обществена телевизия NHK съобщи, цитирайки правителствени източници, че ракетата се е разпаднала на три части и е паднала във водите на Тихия океан, на около 1180 километра източно от нос Еримо на японския остров Хокайдо.

В резултат на това пазарите по света показаха признаци на нервност, като инвеститорите се насочиха към активите убежища. Доларът падна до четиримесечно дъно спрямо йената, а еврото се повиши до 1,20 долара за пръв път от 2015 г. насам.

Акциите от минната индустрия се възползваха от нарастващите геополитически проблеми. Randgold и Fresnillo приключиха деня на върха на европейския бенчмарк, съответно с ръстове от около 4,5 и 2,5%.

В макроикономически план потребителското доверие в Германия се подобрява: индексът на компанията за маркетингови проучвания GfK за нагласите на населението през септември се повишава с 0,1 пункт до 10,9 пункта. Това е пети пореден ръст и най-високото ниво от октомври 2001 г.

В същото време ръстът на цените на жилищата във Великобритания се забавя през август заради забавянето на икономиката през първата половина на годината. През август жилищата на Острова поскъпват с 2,1% на годишна база - колкото и през май тази година, което пък е най-бавният ръст от юни 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още