IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари записаха понижения в днешната сесия

Инвеститорите са се вторачили във Федералния резерв на САЩ

19:52 | 14.09.15 г.
Европейските пазари записаха понижения в днешната сесия

С понижения на индексите приключи днешната сесия на европейските пазари заради очакваното от всички пазарни участници решение на Федералния резерв на САЩ за лихвите.

От водещите европейски индекси само германският DAX 30 отбеляза минимално повишение в края на търговията – 0,08% до 10 132 пункта. Във Великобритания FTSE 100 изтри 0,54% до 6 085 пункта, а във Франция САС 40 изгуби 0,68% до 4 518 пункта.

Регионалният Stoxx Europe 600 се понижи с 0,6% в края на сесията, изтривайки повишенията от по-рано.

Повечето от останалите западноевропейски пазари приключиха търговията или с минимално отклонение на индексите, или с понижения, съобщава CNBC.

Инвеститорите са разделени в мнението си дали Фед ще реши да започне плавно да увеличава лихвите от този месец, или ще изчака по-оптимистични данни за състоянието на американската икономика.

Волатилността на световните пазари се обяснява и със засилващите се опасения за състоянието на икономиката на Китай.

Банковият сектор беше на фокус в днешната търговия в Европа. Акциите на Deutsche Bank поскъпнаха с 0,5 на сто, след като се появиха медийни публикации, според които финансовата институция смята да съкрати 23 хил. работни места чрез отделянето на подразделението PostBank. Това е около една четвърт от работната сила в банката.

Според други публикации германският кредитор е решил да се оттегли от руския пазар. През почивните дни от Deutsche Bank съобщиха, че директорът на руското поделение на банката се прибира у дома в Германия.

Същевременно пазарната оценка на Credit Suisse се понижи с 1,6 на сто, след като швейцарският вестник Schweiz am Sonntag обяви, че банката търси купувач за американските си операции.

Акциите на компаниите от добивния сектор продължават да изнервят инвеститорите заради слабите данни за китайската икономика и продължаващия спад на цената на петрола. Пазарните оценки на BHP Billiton и Rio Tinto обаче бяха изключение в днешната сесия заради подобрените оценки на анализатори за компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още