IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари започват седмицата с ръстове

Пазарът на петрол беше във фокуса на инвеститорите

19:30 | 19.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейските акции поскъпнаха в понеделник, докато инвеститорите се радваха на ралито в цените на петрола в очакване на срещата на Фед тази седмица, съобщава CNBC.

Британският FTSE 100 и френският CAC 40 затвориха с покачване от около 1,5%, докато германският DAX приключи с ръст от 1 %.

Паневропейският Euro Stoxx 600 също прибави над 1% към стойността си, след повишения във всички сектори и покачвания на европейските борси.

Пазарът на петрол беше във фокуса на инвеститорите, след като Венецуела обяви, че страните от ОПЕК са близо до постигане на споразумение за стабилизирането на пазара, за което по-рано съобщи Ройтерс.

При затварянето на пазара фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври се търгуваха с ръст от 2,4% до 44,05 долара за барел, след като приключиха предишната сесия на ниво от 43,03 долара за барел.

Инвеститорите също така насочиха вниманието си към срещата на Федералния резерв в САЩ. Централната банка започва двудневна среща във вторник, но шансовете за увеличение на лихвения процент са малки след разочароващите икономически данни.

Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел претърпя в неделя втората си изборна загуба в рамките на две седмици, събирайки най-малкия брой гласове от 1990 г. на местния вот в Берлин, което сигнализира отхвърлянето на бежанската политика на управляващите.

В Русия пък партията на руския президент Владимир Путин спечели парламентарните избори без особени трудности.
При компаниите впечатление направи скокът в цената на акциите на листнатата във Великобритания минна компания Anglo American, която затвори с ръст от около 5,7%.

Акциите на  Weir Group поскъпнаха с 1,7%, а книжата на Rolls Royce повишиха цената си с 1,6%, след като компанията обяви, че разширява програмата за съкращаване на ръководни позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още