IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадуро: ОПЕК е много близо до споразумение за стабилизиране на пазара

Договорка може да има до края на месеца, смята венецуелският президент

10:51 | 19.09.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

„Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е близо до постигане на споразумение за стабилизирането на пазара”, заяви президентът на Венецуела Николас Мадуро след разговори с колегите си от Иран и Еквадор, цитиран от Bloomberg.

Мадуро проведе „позитивни дискусии” с колегите си от ОПЕК, сред които иранския президент Хасан Рохани и еквадорския му колега Рафаел Кореа. След среща с тях Мадуро изрази надежда, че ще може да бъде постигнато споразумение до края на месеца.

„Ние сме близо до споразумение между ОПЕК и държавите, които не са членки на организацията, с цел стабилизиране на пазара”, обяви държавната петролна компания Petroleos de Venezuela на страницата си в Twitter, позовавайки се на думите на държавния глава. В съобщението се добавя, че „окончателно” споразумение може да се постигне още този месец.

Представители от всички 14 страни членки на ОПЕК, както и руският енергиен министър Александър Новак, планират да проведат неформални дискусии около петролния пазар в Алжир на 27 септември в кулоарите на Международния енергиен форум. 

Коментарите след срещата на Мадуро разпалиха спекулациите, че производителките на петрол могат да съумеят да укрепят цените, които паднаха под 50 долара за барел, предизвиквайки най-големия крах на пазара за едно поколение.

Ако министрите успеят да постигнат консенсус в Алжир, ОПЕК може да свика специално заседание, обяви генералния секретар Мохамед Баркиндо, цитиран от официалната информационна агенция на Алжир.

Саудитска Арабия и Русия договориха през този месец сътрудничество на петролните пазари, заявявайки, че може да ограничат добива си. Това повиши цените на пазарите заради надеждите, че производителите може успеят да се договорят, за да се справят със свръхзасищането.

Няколко производители от ОПЕК призоваха за замразяване на добива за преодоляване на излишъка, който се появи след ръст на доставките от производители с високи разходи като шистовите компании в САЩ. Сривът на цените през последните две години удари сериозно приходите на основните производители.

Реалният лидер на ОПЕК Саудитска Арабия също сигнализира желание да си сътрудничи за преодоляване на натиска.

Евентуални действия за ограничаване на производството са нужни сега повече от всякога, за да се смекчат цените, докато перспективите пред търсенето и предлагането се влошават. Както ОПЕК, така и Международната организация по енергетика преразгледаха прогнозите си за 2017 г. тази седмица, като МАЕ сега предупреждава, че излишъкът ще продължи и през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 7 години
като се замисля, едва ли ще се справят лесно. сега всички велики сили са срещу нея и нямат успех........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
че и фактури издават :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 7 години
Когато се узапти Ислямска държава - Тогава нефта ще си иде на цената. Сега тия помпят без да потдържат и да инвестират и продават на поразия на безценица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
След толкова много оптимистични изказвания и заклинания цената на суровия петрол като нищо може да падне под 40 долара за барел Не мисля че може да се вярва много на Русия Саудитска Арабия и Иран Чува ли ли сте поговорката " Орел рак и щука по някаква си слука се впрегнали в каруца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още