IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари затвориха с повишения след серия от позитивни новини

Тръмп леко промени тона, а няколко компании публикуваха добри финансови отчети

20:03 | 01.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари затвориха с повишения в сряда, подкрепени от данните за печалби на отчелите се през деня компании, както и от позитивния тон от речта на американския президент Доналд Тръмп пред Конгреса, съобщава CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 се повиши с 1,47%, след като всички сектори се търгуваха на положителна територия. Строителството и подсекторът на производителите на основни ресурси се представиха най-добре, след като Тръмп обеща инвестиции в инфраструктура.

Лондонският FTSE 100 отчете ръст с 1,64%, във Франкфурт DAX  се изкачи с почти 2%, а CAC в Париж прибави 2,1% към стойността си.

Американските пазари също отвориха на рекордни върхове след речта на държавния глава. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши над 21 000 пункта за пръв път в историята си.

Във вторник вечерта американският президент Доналд Тръмп изнесе реч пред Конгреса в САЩ. Позитивният му тон беше приветстван, но в изказването му липсваше конкретика за данъчната реформа и дерегулациите – два ключови фактора за подема на фондовите пазари след изборите през ноември.

Обратно в Европа, акциите на испанската банкова група Banco Sabadell приключиха деня със силен ръст в цената, като поскъпнаха със 7,2% след новината, че продава на IberiaBank своето базирано във Флорида подразделение за банкиране на дребно.

Акциите на Intesa Sanpaolo също поскъпнаха – с 4,5%. Нейният председател потвърди в сряда, че главният изпълнителен директор, Карло Месина, има "пълна и непоклатима" подкрепа от акционерите въпреки разпадането на преговорите за сливане с италианския застраховател Generali.

Строителната фирма CRH повиши цената на книжата си с 4,46%, след като обяви своите финансови резултати за 2016 г.

Сред новините от автомобилната индустрия производителят на коли Ford обяви, че съкращава 1100 работни места в своя фабрика във Великобритания. Акциите на компанията поскъпнаха с 1,6%.

Имаше новини и от макроикономическия фронт. Така например цените на британските жилища се повишиха по-бързо от очакваното, съобщи Nationwide.

В същото време активността в британската промишленост се забавя през февруари за втори пореден месец, а натискът за увеличаване на цените се понижава, което е сигнал, че ефектите от отслабналия паунд изглежда избледняват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още