IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът Dow Jones за пръв път надвиши 21 000 пункта*

Администрацията за енергийна информация съобщи, че петролните резерви в САЩ са се повишили с 1,5 млн. барела миналата седмица

17:51 | 01.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Борсовата сесия в САЩ в сряда започна с резки повишения, като индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши над 21 000 пункта за пръв път в историята си, съобщи CNBC. Повишението възлиза на близо 240 пункта, като най-голям принос има Goldman Sachs. Измерителят с 30 компонента премина психологическата граница от 20 000 пункта на 25 януари.

Широкият индекс S&P 500 записва ръст от 1%, като финансовите компании се представят най-добре с 2,3% ръст.

Технологичният бенчмарк Nasdaq се повишава с 0,89%.

Във вторник вечерта американският президент Доналд Тръмп изнесе реч пред Конгреса в САЩ. Позитивният му тон беше приветстван, но в изказването му липсваше конкретика за данъчната реформа и дерегулациите – два ключови фактора за подема на фондовите пазари след изборите през ноември.

„Разбираемо е, че планирането и правилното прилагане на тези неща отнемат време, но пазарите отидоха твърде далеч от победата на Тръмп досега, така че идва време, в което трябва да знаем на базата на какво точно се случва това борсово рали“, коментира Крег Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda.

В сферата на макроикономиката индексът на личните доходи записа ръст от 0,4 на сто през януари, надминавайки очаквания. Потребителските разходи обаче се забавят. Индексът на разходите за лично потребление (PCE) скочи с 1,9% през 12-те месеца до края на януари. PCE е предпочитаният от Фед показател за инфлацията и тази стойност е съвсем близо до целевото ниво от 2%, заложено от централната банка.

Разходите за строителство се понижават с 1% през януари, но пък индексът за активността в промишлеността на Института за управление на предлагането (ISM) се повиши от 56 пункта през януари до 57,7 пункта през февруари.

В 21:00 часа българско време (14:00 часа местно време във Вашингтон) ще бъде публикувана т.нар. Бежова книга на Фед, която трябва да предостави повече яснота за регионалните финансови условия в САЩ.

Във вторник председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли заяви, че очаква повишение на лихвения процент в „сравнително близкото бъдеще“.

Администрацията за енергийна информация съобщи, че петролните резерви в САЩ са се повишили с 1,5 млн. барела миналата седмица, което до голяма степен отговаря на очакванията.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,61% до 54,34 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 0,76% до 56,94 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,83% до 1 243,55 долара за тройунция.

Едно евро се обменя за 1,0545 долара, а курсът на йената е 113,86 йени за долар.

*Данните с актуални към 17:50 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още