IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция иска подобряване контрола на сирийски паспорти по външните граници на ЕС

Френският вътрешен министър Бернар Казньов се е обърнал към ЕК с писмо, в което акцентира върху мерките в Гърция и Италия

22:10 | 28.12.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Бернар Казньов. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бернар Казньов. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) значително да засили мерките за проверка на паспортите на сирийските бежанци по външните си граници, главно в Гърция и Италия.

Това е поискал френският вътрешен министър Бернар Казньов в писмо до Европейската комисия (ЕК), предават Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

"Атентатите от 13 ноември в Париж и Сен Дени за жалост показаха, че някои терористи смятат да дойдат в държавите ни, като се влеят в потоците от мигранти и бежанци", изтъква Казньов.

Двама от атентаторите самоубийци, които се взривиха край националния стадион Стад дьо Франс в Сен Дени на 13 ноември, са притежавали фалшифицирани сирийски паспорти, както и 26-годишният белгиец Ахмед Дахмани, арестуван в средата на ноември в Турция при разследването на парижките атентати.

Казньов напомня, че е важно да се усили паспортният контрол, "след като стана известно, че от учреждения на територии, намиращи се под контрола на "Ислямска държава", са откраднати празни паспорти, които много трудно се засичат".

"Също така се използват незаконно паспорти на загинали лица, в частност на сирийски войници и цивилни, убити при бомбардировки. Тези документи след това се дават на хора, които на външен вид приличат на титулярите", отбелязва френският вътрешен министър.

"ЕС трябва да създаде специални експертни групи, които да засичат и идентифицират фалшиви паспорти и незаконно използвани истински паспорти. Тези групи трябва да работят както на външните граници на ЕС, така и в лагерите за прием и временно настаняване на бежанци и мигранти", смята Казньов.

Той по-конкретно иска да се подобри оборудването на външните граници, по-специално в Гърция и Италия, за да се правят системно справки в международните бази данни, най-вече тази на Интерпол, който следи загубените или откраднати паспорти.

Казньов също така иска ЕС да получи съдействие от Турция, "където се намират част от откраднатите празни сирийски паспорти, които се оформят незаконно и се продават в страната", както казват редица европейски разузнавания.

Същевременно френският президент Франсоа Оланд приветства освобождаването на иракския град Рамади, който бе в ръцете на Ислямска държава.

"Президентът проведе телефонен разговор с иракския премиер Хайдер ал Абади. Той го поздрави по случай освобождаването от иракските войски на град Рамади и подчерта, че това е най-важната победа до момента в борбата срещу терористичната организация ИД. Франсоа Оланд заяви, че това е важен етап за възстановяването на държавната власт в Ирак", се казва в изявление на Елисейския дворец.

Оланд също така е уверил Абади в подкрепата на Франция в борбата с джихадистите.

Всичко за бежанската вълна четете тук

Повече за атентатите в Париж през ноември четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Когато престъпниците са се превърнали във власт,а държавата в престъпник, правото да бъде съдияпринадлежи на всеки български гражданин!АКО ИСКАШ МИР , СЕ ПРИГОТВИ ЗА ВОЙНА!ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!!!ЕЖЕДНЕВНО РЕДИЦИТЕ НА ВОИНСКИЯ СЪЮЗ И ОПЪЛЧЕНИЕТО СЕ УВИЛИЧАВАТ СЪС СТОТИЦИ ДОСТОЙНИ, БУДНИ И РОДОЛЮБИВИ ЛИЧНОСТИ!БЪЛГАРИ И ИСТИНСКИ ВОИНИ, КОЙТО НЕ СЕ ПЛАЩАТ ОТ ПРЕСТЪПНАТА ВЛАСТ И ДЕЙСТВИЯТА НА НЕЙНИТЕ СЛУГИ И АГЕНТИ, А СЕ СПЛОТИХА В ИСТИНСКА АРМИЯ!!!РЕДИЦИТЕ НИ ВЕЧЕ СЕ ПОПЪЛВАТ И ОТ БЪЛГАРИ, КОИТО УЧАТ ИЛИ РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА, НО В СЪРЦАТА СИ НОСЯТ БЪЛГАРСКОТО И СА ГОТОВИ НА РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ, ЗА ДА ОСВОБОДЯТ РОДИНАТА СИ ОТ ТИРАНИЯТА, РОБСТВОТО И МИЗЕРИЯТА!Войнски Съюз Васил Левски и БНО Шипка!!!След проведените срещи по градове и независимо от интензивните провокации през последните дни ви обявяваме новите райони на покритие!!!НАЦИОНАЛНИ ТЕЛЕФОНИ: 0889 595 222; 0882 000 977
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Открита среща на Воински съюз Васил Левски и БНО Шипка20 12 2015https://***.youtube.com/watch?v=RaaBwEsrZA8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
НЯМАТЕ ВРЕМЕ ЗА ГУБЕНЕ БРАТЯ И СЕСТРИ БЪЛГАРИ - ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ !!!Ако твоето населено място не е в списъците за координатори, звънни на най - близкия до теб район.ОБЕДИНИ ОКОЛО СЕБЕ И ВСИЧКИ ДОСТОЙНИ И РОДОЛЮБИМИ СВОИ ПРИЯТЕЛИ, КОЛЕГИ И ПОЗНАТИ И ВЗЕМИ АКТИВНО УЧАСТИЕ В ОСВОБОЖДЕНИЕТО, СПАСЕНИЕТО И ВЪЗРАЖДАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД И ДЪРЖАВА!!!ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД СМЪРТОНОСНА ЗАПЛАХА, НО ЗНАЕМ КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС НЕЯ.ПРИЕМАМЕ САМО ИСТИНСКИ ВОИНИ МИЛЕЕЩИ ЗА СВОИТЕ ДЕЦА, НАРОД И ОТЕЧЕСТВО!БЕЗ РАЗДЕЛЕНИЯ ЗАРАДИ ПАРТИИ, ИЗБОРИ , ЕТНОСИ, ПОЛ И РЕЛИГИИПОБЕЖДАВАТ СИЛНИТЕ ДУХОМ!!! ***.bnoshipka.org
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
И какво правим като хванем някой *** с фалшив паспорт ...май ше трябва да се отварят нови лагери за фалшиви бежанци ...бодлива тел , кучета немска порода ...и ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още