IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция налага по-строги условия за радикални ислямисти в затворите си

В 188 френски затвора в момента има 1400 затворници, смятани за радикални ислямисти

12:36 | 11.09.16 г.
Франция налага по-строги условия за радикални ислямисти в затворите си

Условията за радикални ислямисти във френските затвори ще станат скоро по-сурови. Това съобщи в публикувано днес интервю за седмичника "Журнал дьо диманш" министърът на правосъдието Жан-Жак Юрвоас, предаде ТАСС.

"Предвиждам незабавно да променя режима в пет специални блока за радикални ислямисти в затворите Лил-Аньолен, Фльори-Мерожис, Френ и Они. Там има 89 затворници от тази категория", каза той.

В 188 френски затвора в момента има 1400 затворници, смятани за радикални ислямисти. "325 от тях или 80 на сто очакват присъди, след като са били задържани под стража по обвинение в терористична дейност", добави министърът.
В специалните блокове за екстремисти те занапред ще сменят по-често килиите, ще се ограничат възможностите им да пазаруват в затворническите лавки, по-често ще има обиски и ротация на съкилийниците, предава БТА.

Намален е списъкът на предметите, които е разрешено да се държат в килиите, строго ще се контролира достъпът на такива лица до печатни издания, изпращани отвън. 

Мерките влизат в сила още идната седмица, подчерта Юрвоас.

Агенцията припомня, че на 4 септември в затвора край град Они недалеч от Париж 24-годишен радикален ислямист нападна двама надзиратели с хладно оръжие, изработено саморъчно в килията. Последваха протести на синдикатите, обединяващи затворническия персонал. 

Министърът обеща да осигури на персонала в затворите защита и да формира за целта ударни специални групи в изправителните заведения. Увери също, че ще изпрати до прокурорите указания да искат по-строги присъди за затворниците, които нападат служители в местата за лишаване от свобода. По негови данни през 2015 г. във Франция е имало 4000 такива нападения, а тази година - над 2760.

Юрвоас информира, че идната седмица ще представи на премиера Манюел Валс предложения по повод проблема с пренаселените затвори във Франция, без обаче да предложи създаването на специални затвори за радикали. 

"Не бива да разполагаме на френска територия подобни "бурета с барут, готови да експлодират", отбеляза той, предава АФП, във връзка с голямата опасност от затворнически бунтове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още