IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция предлага изплащането на гръцкия дълг да зависи от ръста на гръцкия БВП

Предложението е възможен начин за излизане от задънената улица, до която се стигна заради разногласията между кредиторите

22:28 | 12.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Франция предложи днес темпото на изплащане на гръцкия дълг да зависи от темпото на икономически растеж на страната, съобщиха източници от гръцкото финансово министерство, цитирани от ДПА.

Френският министър на икономика Брюно льо Мер е представил предложението си в Атина като възможен начин за излизане от задънената улица, до която се стигна заради разногласията между кредиторите по въпроса как да бъде продължена помощна за Гърция.

Според френското предложение Гърция ще плаща повече, когато икономиката й расте, и съответно по-малко, когато икономиката й стагнира или се понижава. "Трябва да продължим да работим интензивно. Решението не е далеч", каза Льо Мер след разговори с гръцкия си колега Евклидис Цакалотос и преди среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Международният валутен фонд (МВФ) иска Гърция да бъде облекчена от старите задължения до такава степен, че да може да обслужва плащанията си. Това би означавало по-дълъг падеж и по-ниски лихви.

Германия обаче иска да запази сегашните условия и евентуално да бъдат договорени облекчения през 2018 г. - след парламентарните избори в страната през септември тази година.

Гърция спешно се нуждае от транш от третата си спасителна програма, за да покрие вноската от 7 милиарда евро (7,86 милиарда долара) стар дълг през юли. Еврогрупата отложи решението си за отпускане на транша до 15 юни, като ключов фактор е участието на Международния валутен фонд - нещо, за което настоява Германия.

Кредиторите имат шанс да се споразумеят за отпускане на средствата на среща на финансовите министри от Еврогрупата в четвъртък.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още