IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" чака заявката на Украйна за възобновяване на газовите доставки

Компанията потвърди плащането от "Нафтогаз" за 378 млн. долара

12:25 | 08.12.14 г.
"Газпром" чака заявката на Украйна за възобновяване на газовите доставки

„Газпром“ очаква заявка от Украйна, за да възстанови доставките на природен газ, съобщи представителят на газовия гигант Сергей Куприянов, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Той потвърди получаването на транша от 378 млн. долара, изпратен от украинската „Нафтогаз“ в края на седмицата и допълни, че на базата на договорената цена от 378 долара за хиляда кубични метра за четвъртото тримесечие на 2014 година „Газпром“ очаква и заявка за 1 млрд. куб. метра природен газ.

Припомняме, че от 16 юни 2014 година Русия спря доставките си за Украйна след спора между двете страни за цената на суровината. Москва врътна кранчето за страната, след като не получи исканата предплата за месечните доставки.

След постигнатото през октомври споразумение за зимните доставки на „синьо“ гориво за Европа, Киев преведе 1,45 млрд. долара на „Газпром“, но доставките не бяха възобновени, тъй като липсваше заявка от страна на Украйна.

Заради липсата на доставки от „Газпром“ Киев получава газ през реверсивните връзки с Полша, Словакия и Унгария. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още