IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" се притеснява за газовите си проекти заради санкции от САЩ

Сред засегнатите са "Северен поток" 2 и "Турски поток", пише в конспекта за облигационна емисия на компанията

11:55 | 12.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Притеснения за проектите "Северен поток" 2 и "Турски поток" са вписани в проспекта за облигационна емисия, която готви "Газпром". За това съобщава онлайн изданието "Ведомости".

Причината за опасенията са новите санкции, които планират САЩ. Те могат да замразят или дори да провалят проекти на компанията, сред които и двата газопровода. Досега от компанията публично не са признавали опасения за двата газопровода и гарантират, че те ще бъдат реализирани в срок.

Ако САЩ въведат новите санкции, за "Газпром" би било трудно да си осигури партньори от Запада, съответно и финансиране. Анализатори обясняват за"Ведомости", че руската компания би могла да осигури сама нужните средства.

Известна заплаха има по отношение на строителните работи заради Allseas, която изпълнява строителството на морската част на "Турски поток". Според изданието обаче руската страна и тук има варианти за реакция.

Според  директора на Fitch Ratings Дмитрий Маринченко опасността за проектите на "Газпром" е реална. Според него "Северен поток" 2 например няма и ясна икономическа изгода. Този проект ще увеличи потенциала за износ, но не е ясно доколко Европа е готова да приеме още руски газ, обяснява той пред руското издание.

Във вторник енергийни компании в Европа се оплакаха от натиск от страна на САЩ заради енергийни проекти. Компаниите са част от консорциума, който планира да строи разширението на  "Северен поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 2
юрист
преди 6 години
Само така! Бой по руските газови тикви! Още може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още