IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обмисля да облекчи правилата за назначаване и освобождаване на банкери

Партията на Меркел иска след Brexit да привлече големите банки от Лондон във Франкфурт

15:22 | 19.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Канцлерът на Германия Ангела Меркел и заместник-председателят на Християндемократическия съъз (ХДС) Фолкер Буфие. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и заместник-председателят на Християндемократическия съъз (ХДС) Фолкер Буфие. Снимка: Архив Ройтерс

Германия може да облекчи правилата за назначаване и освобождаване на високопоставени банкери, за да може Франкфурт да привлече банкери от Лондон след Brexit, съобщи Ройтерс. Това би било любопитно изключение от строгите трудови правила във федералната република, коментира агенцията.

„Не ни трябва германската защита срещу освобождаване, когато говорим за високоплатени банкери“, заяви Фолкер Буфие, зам.-председател на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел. „Виждам политическа перспектива за промяна на този закон в средата на следващата година или през есента на 2018 г., след като бъде формирано правителство“, прогнозира той.

Мярката се очаква да засегне хората, които получават около 250 хил. евро (278 хил. долара) годишно. По всяка вероятност тя има за цел да привлече вниманието на големите банки, които искат да преместят персонал в държавите от континентална Европа след Brexit, но се опасяват от строгите закони, затрудняващи освобождаванет им.

През септември в Германия се провеждат парламентарни избори и консерваторите на Меркел се очаква да бъдат първа политическа сила.

„Обсъдих това с германския канцлер Ангела Меркел и тя, и финансовото министерство изразиха подкрепа“, заяви Буфие, който е и премиер на провинция Хесен, където се намира финансовата столица Франкфурт на Майн.

Християндемократите изразяват това намерение в контекста на засиленаjd конкуренция между Дъблин, Париж и Франкфурт, тъй като се очаква глобалните банки да изберат един от тези три града като център на бизнеса им с ЕС.

Лобистите за Париж също промотираха тази идея, която беше отхвърлена от предишното правителство на Франция. Новият президент Еманюел Макрон може обаче да склони на по-облекчени правила за назначаване и уволняване. Неговото движение е ново, може да се наложи да управлява в коалиция и това прави политическото бъдеще на страната несигурно.

„Британското правителство казва на всички в Лондон, че всичко ще остане по старому, включително правата на паспортизация в Европа. Това няма никакъв смисъл. Не мисля, че ще добре за Великобритания“, коментира Буфие.

„Германия предлага стабилност. Очаквам конкретни решения от страна на банките през лятото. Те няма да чакат резултатите от преговорите за Brexit“, смята зам.-председателят на ХДС.

Ройтерс посочва, че висшите мениджъри в германски компании не са обект на пълна законова защита при освобождавне, но ако това се приложи и за банкерите, би било спорно. По думите на Буфие това може да се случи въз основа на законовото определение на ролята на банкера.

Говорител на една от най-големите синдикални организации в Германия - Verdi, заяви, че синдикатът не би подкрепил такава промяна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още