IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обвързва съществуването на Шенген с общата политика на ЕС за убежището

България пак поставя на масата членството в зоната за свободно пътуване

22:59 | 20.09.16 г. 5
<p>
	Вицепремиерът Меглена Кунева. <em>Снимка: БТА</em></p>

Вицепремиерът Меглена Кунева. Снимка: БТА

Германия смята, че Шенген може да продължи да съществува, само ако Европейският съюз (ЕС) има обща политика за убежище и миграция. Подобно изявление е било направено по време на заседанието на външните и европейски министри в Брюксел днес. За това съобщи вицепремиерът Меглена Кунева, която представляваше България на срещата.

Шест шенгенски държави, включително Германия и Франция, въведоха проверки по границите си заради миграционната вълна и терористичните атентати, временно суспендирайки свободното преминаване на границите. Еврокомисията се надява да възстанови свободното движение в шенгенската зона до края на годината, като го замени с по-строги проверки при влизане и излизане, включително и на европейските граждани.

Европейската комисия (ЕК) предложи през март общи стандарти за прием на бежанци и за даване на убежище заедно със система на постоянни квоти за преразпределянето им от държави, които са обект на засилен имиграционен натиск към вътрешността.

Предложението обаче е блокирано в Съвета на ЕС от държавите от Вишеградската група, които му се противопоставят. Словакия заведе и дело, а Унгария организира референдум срещу постоянните квоти.

Вместо обща система Полша, Чехия, Унгария и Словакия предлагат "гъвкава солидарност", според която страните помагат кой с каквото може, но без задължителни условия.

ЕК отказва да оттегли предложението си, като ще се опита да му даде още един шанс на срещата на върха на ЕС през октомври. Тогава европейските лидери ще обсъдят и търговското споразумение с Канада - СЕТА, както и преговорите по аналогично споразумение със САЩ - ТПТИ. ЕС разчита да подпише споразумението с Канада през октомври, след което то трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти във всички държави членки.

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че правителството няма да бърза да внесе проектозакона за ратификация, преди да е наясно с настроенията към СЕТА в Народното събрание. Управляващите смятат да изчакат срещата на евролидерите на 23 октомври преди да решат каква тактика ще поддържат по отношение на ратификацията.

София обвързва подкрепата си с облекчаване на визовия режим с Канада. България и Румъния са единствените еврочленки, чиито граждани се нуждаят от визи за Канада. Кунева днес е потвърдила позицията на страната, заявявайки, че за София е "въпрос на равно третиране" да получи яснота кога визите ще бъдат премахнати.
"СЕТА е важно и добре балансирано споразумение. Надяваме се, че то ще бъде подписано през октомври", коментира държавният секретар за външните работи на Словакия Иван Корчок, чиято страна председателства ЕС в момента.

Меглена Кунева е подновила българското искане да бъдем приети в Шенген. Тя посочи, че от влизането си в ЕС през 2007 г. България не се е присъединила към нито една европейска политика и в този смисъл членството в зоната за свободно движение ще бъде добър знак.

Миграцията ще бъде акцент на срещата на европейските лидери след месец в Брюксел заедно с търговските споразумения със САЩ и с Канада, както и отношенията на ЕС с Русия.

Още политически новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
"Тук има ли някаква логика на управление или всеки сам си прави неговите неща"Ти човече си краен оптимист, щом ти се вижда, че някой правел някакви неща. На времето с един приятел обсъждахме, че военната служба би могла да е организирана много по-добре. Накрая той каза.. абе всъщност не мисля че изобщо някой някога се е опитвал да я организира. Така се е получило.Та и тука така, държавата се управлява по пожарникарски - има проблем, оливаме го с маркуча и мааме кюфтета докато чакаме следващия проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Achtung
преди 7 години
Хахаххахаха щях да си разлея кафето от смях ++++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
Ironhorse
преди 7 години
Не не, не сте разбрали ...Това е тактиката на организирания хаос измислена от Пената и приложена на световното през 1994г.Никой не можеше да види логика в действията на футболистите, освен в мача с Мексико, където нашите трайно се настаниха в половината от игрището, където беше сянката. Мексиканците се дърпаха, но и на тях им стана жешко и приеха играта да се води само в сенчестата територия на игрището.И понеже Борисов е футболен човек, прилага същата тактика в управлението на държавата. Явно се готви да ставаме 4 -ти в света, по какво още не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
hidko
преди 7 години
Как точно България поставя на масата въпроса за прием в Шенген, след като само преди два дни министър-председателят каза, че вече Шенген не ни трябва, защото на нашата граница... не знам си кво си? Тия въобще общуват ли помежду си? Тук има ли някаква логика на управление или всеки сам си прави неговите неща и не го интересува как се вписва в общата картинка? Малоумие на макс! Меги, като водеща в пародията на българското управление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
Dimat
преди 7 години
Защо не се запитат обитателите на "ГАУ",за Райха,какво значи "обща политика на ЕС за убежище"?За чие "убежище"?На аборигените от "гау"-тата,или на "добре дошлите "бежанци" и "мигранти"?Всъщност, Територията България член на ЕС ли е или тихоокенска акватория"Та нали "Шенген" ни се размахваше като вечна заплаха толкова години,за да си ликвидираме и икономиката и държавата,а същия "шенген" изведнъж изчезна,когато Фюрер Шмъркел призова цялата афроазиатска *** да навлиза безконтролно из всички "гау"-та,че и в Цитаделата на Райха!Всъщност,*** аборигени,чии роби сте?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още